Úterní kulturní tipy

18. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Freddie - The King of Queen" - nový taneční muzikál o životě a kariéře Freddieho Mercuryho uvádí Komorní divadlo v Plzni. Hudebně-taneční drama věnované vůdčí osobnosti skupiny Queen vytvořili libretista, choreograf a režisér Libor Vaculík, skladatel Petr Malásek a textař Václav Kopta a nastudoval plzeňský baletní soubor. Hlavní postavu ztvárňují zpěvák Michael Kluch a tanečník Richard Ševčík. V plzeňském Komorním divadle budete vítáni v 19 hodin.

Operu „La traviata" skladatele Giuseppe Verdiho má na programu Velké divadlo v Plzni, její námět vychází z Dumasovy „Dámy s kaméliemi". Světově nejhranější operu současnosti si můžete v plzeňském Velkém divadle vychutnat v italském originále s českými titulky - dnes od 19 hodin.

„Přípitek s Johannem Straussem" vás čeká v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Zpívat budou sopranistka Liana Sass a tenoristé Plamen Prokopief a Josef Brindzák, na klavír je doprovodí Kristýna Brachtlová. Do františkolázeňského divadla přijďte na 19:30.

Houslový recitál Miroslava Vilímce dnes pořádá Kruh přátel hudby v Rokycanech. Mistr České filharmonie vystoupí za klavírního doprovodu svého bratra Vladislava Vilímce. Koncert je naplánován na 19. hodinu v rokycanské Sokolovně. Oba umělci propagují odkaz českého světového houslisty minulosti Jana Kubelíka.

„Jeden svět" - festival dokumentárních filmů o lidských právech pokračuje v Plzni. Letos je jeho ústředním tématem „Práce", přináší dokumenty, které na ni pohlížejí z různých úhlů - od problematiky dětské práce v Africe až po evropskou pracovní zkušenost. Projekce se konají na třech místech: v Divadle Dialog, Divadle Pod lampou a v kulturním domě Peklo. Mezi doprovodné akce festivalu patří výstava „Ukradené dětství: dětská práce očima čtyř českých fotografek" v Divadle Dialog. Podrobný program je k dispozici na internetových stránkách jedensvet.cz.

Tragikomedii „Attila Marcel", kterou jako svůj hraný debut natočil francouzský tvůrce animovaných filmů a režisér Sylvain Chomet, má u příležitosti „Dnů Frankofonie" v plánu Filmový klub Plzeň. Snímek o psychoanalýze divákovi předkládá procítěnou melancholii, jemný humor, zářivé barvy, dobromyslnost, poetiku, muzikálové výstupy i krásně smutnou nostalgii - dnes od 17 a 20 hodin v plzeňském kině Beseda.

Italsko-francouzský snímek „Velká nádhera" promítá Plánský biograf. Režisér a scénárista Paolo Sorrentino se nechal inspirovat Felliniho „Sladkým životem" a výsledkem je jedinečná alegorie na povrchně požitkářský život současné římské vybrané společnosti. Do kina v Plané zamiřte na 20. hodinu.

Jaroslav Uhlíř dnes bude hostem pořadu Základní umělecké školy Josefa Kličky v Divadle Klatovy. Těšit se můžete na největší hity, které za posledních 40 let vytvořila autorská dvojice Uhlíř / Svěrák. Začátek je v 19:30.

Na téma „Smrt filmu a zrození nového diváka" dnes bude v přednáškovém sále Západočeské galerie v Pražské 13 v Plzni hovořit Petra Hanáková z Katedry filmových studií pražské Filozofické fakulty. Přednáška je součástí cyklu „Umění dívat / vizuální kultura v soudobé společnosti". Do Pražské 13 dorazte na 18. hodinu.

Mischkovy taroky" představí v 17 hodin v rámci cyklu „Příběhy předmětů" v Západočeském muzeu v Plzni Jan Mergl. Jedná se o doprovodnou akci k výstavě „Trapulky do bulky". Dřevěná deska pro tisk karet s motivy plzeňské architektury, uložená ve sbírkách muzea, je jedním z unikátních dokladů tvorby zdejšího kartýře Martina Mischky, činného kolem roku 1850.

„Příroda a lidé Namibie" - to je téma dnešního „Cestovatelského setkání" v Měšťanské besedě v Plzni. Namibii vám slovem i snímky přiblíží fotograf Václav Šilha, držitel ocenění Czech Press Photo za rok 2012. Do plzeňské Měšťanské besedy jste zváni na 19. hodinu.

Václav „Ašín" Pech, několikanásobný vítěz mistrovství České republiky a mistrovství střední Evropy v rallye a Josef „Sršeň" Šiler, držitel několika světových rekordů v jízdě na motocyklu, přislíbili účast v dnešní talkshow Radka Nakládala „Škrtněte si, prosím". Uskuteční se od 19 hodin v kino-kavárně Sirkus v Sušici.

Na „Den otevřených dveří" můžete zajít do Městského divadla v Mariánských Lázních. Komentovaná prohlídka v češtině začne ve 14 hodin.

Seminář „Možnosti extenzivního ovocnářství v dnešní době" proběhne od 17 hodin v Městském muzeu Nepomuk. Řeč bude mimo jiné o údržbě stromů, o různých odrůdách a o vlivu podnože a výsadbového materiálu na životnost výsadeb. Seminář povedou tajemník Ovocnářské unie Roman Chaloupka a ekozahradník Václav Kovář.

Galerie Goethe v Mariánských Lázních zahájila novou výstavní sezónu. Jako první tu svá díla prezentuje Klub mariánskolázeňských výtvarníků. Expozice potrvá do 30. března.

Galerie umění v Chebu láká návštěvníky na expozici Petra Angermanna nazvanou Streetview. Výběrová retrospektiva představuje dílo jednoho z nejvýznamnějších německých malířů současnosti. Tato výstava je milovníkům výtvarného umění k dispozici až do 20. dubna.

Městské muzeum Františkovy Lázně zve na výstavu obrazů Magdalény Stárkové - Timplové. Vystudovala Střední průmyslovou školu grafickou obor grafická úprava tiskovin. Od roku 1992 se věnovala grafickému designu, tvorbě log a firemních stylů. Od roku 1997 se věnuje převážně volné tvorbě. Zabývá se malbou, keramikou, malbou na sklo, užitou grafikou a ilustrací. Expozice bude ke zhlédnutí do 23. dubna.

Spustit audio