Úterní kulturní tipy

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Producenti" - veleúspěšný americký muzikál Mela Brookse a Thomase Meehana dnes hraje Velké divadlo v Plzni. Příběh vás přenese do New Yorku na konci 50. let, kde se neúspěšný divadelní producent a jeho účetní snaží vydělat tímto fíglem: „Získáte od investorů milión dolarů, uvedete propadák za sto tisíc a zbytek si necháte." V režii Romana Meluzína hlavní role ztvárňují Jiří Untermüller, Jan Kříž, Veronika Veselá, Bronislav Kotiš a další. „Producenti" vás v plzeňském Velkém divadle pobaví v 19 hodin.

Komedii „Lháři" má na programu Komorní divadlo v Plzni. Hru skotského dramatika Anthonyho Neilsona nastudoval režisér plzeňské činohry David Šiktanc. O Štědrém večeru dvojice policistů přináší rodině zprávu o tragické nehodě jejich dcery. Umanutá touha strážců zákona po ohleduplnosti se vlivem neočekávaných událostí mění v groteskní souboj o přežití - dnes v 19 hodin v Komorním divadle v Plzni.

„Past na milence" - dnes sklapne v plzeňském Divadle Dialog. Komedii o peripetiích lásky v neobvyklém trojúhelníku tam předvede soubor Amceth. Autorem i režisérem v jedné osobě je Jiří Č. Ulrich. Do Divadla Dialog v Plzni zamiřte na 19. hodinu.

Cesta za hranice lidské zkušenosti, za hranice prostoru a času, vás dnes čeká v plzeňském kině Beseda - Filmový klub Plzeň promítá snímek „2001: Vesmírná odysea". Filozofickou filmovou operu, jeden z největších mýtů světové kinematografie a společné mistrovské dílo dvou osobností svých oborů - režiséra Stanleyho Kubricka a spisovatele Arthura C. Clarka - si v kině Beseda v Plzni můžete vychutnat od 17 nebo od 20 hodin.

„Za květenou Kapska" se dnes můžete vypravit v Západočeském muzeu v Plzni. Přednášku České botanické společnosti povede Lenka Pivoňková, do muzea přijďte na 16:30.

S domažlickým fotografem Janem Veberem, jehož reportáže otiskly například i National Geographic nebo Příroda, se dnes můžete setkat v Měšťanské besedě v Plzni. Zavede vás na území Rumunska, do jednoho z posledních rájů Evropy - do delty Dunaje, druhé nejdelší evropské řeky. V plzeňské Měšťanské besedě budete vítáni v 19 hodin.

„Plzeň blázní v lázních" - to je název výstavy, která dnes bude slavnostně zahájena v galerii Městského divadla v Mariánských Lázních. Expozice je sestavena z děl 3 výtvarnic: Kristýny Slukové, Marty Sojkové a Barbory Roskovcové. Vernisáž se koná v 17 hodin, výstavu můžete navštívit až do 12. května a to každé úterý od 14 hodin a v době divadelních představení. Za vstup se neplatí.

S inscenací pro děti „O medvědu Ondřejovi" hostuje dnes v Sokolově Divadelní společnost Julie Jurištové z Prahy. Na motivy lidové pohádky ji napsala Dana Pražáková. I se svými ratolestmi jste zváni na 17. hodinu do sokolovského Městského divadla.

Na pracovní seminář na téma tradiční lidové techniky zdobení kraslic láká Vlastivědné muzeum Doktora Hostaše v Klatovech. Lektorkou bude Ivana Síbrová, začátek je v 17:30.

Jak se orientovat na obloze, jak poznat nejznámější souhvězdí a jak najít planety - to všechno se dozvíte na samostatných pozorováních, která nabízí Hvězdárna a planetárium Plzeň. Uskuteční se na několika stanovištích v různých částech Plzně ode dneška do pátku 11. dubna, vždy od 20 hodin. Podmínkou je bezmračná obloha. Pozorování jsou zdarma.

Spustit audio