Úterní kulturní tipy

6. květen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Rostandův „Cyrano z Bergeracu" v překladu Jindřicha Pokorného a režii Petra Mikesky dnes ovládne jeviště Západočeského divadla Cheb. Na jeho prkna se hrdina, jehož „velký nos velkého ducha značí", vrací přesně po 40 letech. V hlavní roli uvidíte Tomáše Kolomazníka - po úspěšné sobotní premiéře dnes v 17 hodin v chebském divadle.

„Divotvorný hrnec" na dnešek nachystalo Komorní divadlo v Plzni. Broadwayský muzikál v úpravě Jiřího Voskovce a Jana Wericha vás tam pobaví od 19 hodin.

Na klubové scéně v plzeňském Komorním divadle vás v 19 hodin zaujme „Kráska z Leenane". Drama napsal Angličan Martin McDonagh a soustředil se v něm na vzájemný vztah i souboj matky a její stárnoucí dcery.

Operetu „Polská krev" má na programu Karlovarské městské divadlo. Druhá ze šesti operet Oskara Nedbala bývá označována za nejlepší z nich, v Karlových Varech s ní hostuje plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla. Populární písničky jako „Jste kavalír, to vím" nebo „Blondýnky něžné" si vás opět získají v Karlovarském městském divadle dnes v 19:30.

Na dva snímky dnes do plzeňské Měšťanské besedy láká Filmový klub Plzeň. V 17 hodin uvede film „Spirit Of 1945" - přední britský režisér Ken Loach natočil dokument o době, kdy dělat věci společně bylo normální. Od 20 hodin pak Filmový klub Plzeň promítá snímek „Sacro GRA", historicky první dokumentární film, který zvítězil v hlavní soutěži Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách. Italský režisér Rosi v něm mapuje osudy lidí žijících na okraji římské dálnice.

S režisérem a scénáristou Zdeňkem Troškou se můžete setkat v Klatovech. Zváni jste na 19:30 do klatovského divadla.

Víno, ženy a zpěv nabídne Městské divadlo v Mariánských Lázních. Slavné melodie z operet zazpívají Anna Klamo a Juraj Nociar. Hrát bude komorní soubor Divertimento pod vedením Vladislava Liněckého. Začátek koncertu je v 19:30.

V Klatovech můžete zajít také na novou výstavu ve Vlastivědném muzeu Dr. Hostaše. Pod názvem „Ve dvou se to lépe táhne", představuje párové předměty ze sbírek muzea. Čas na její návštěvu máte do 31. srpna.

„Keramické inspirace 2" - to je výstava prací studentů Keramické školy z Horní Břízy, která dnes bude slavnostně zahájena v Muzeu a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Vernisáž se koná v 17 hodin v refektáři muzea, výstava potrvá do 15. června.

Po čtyřiceti letech se na chebskou scénu vrátil nejslavnější francouzský romantický básník, šermíř, bohém, provokatér i milovník z časů Ludvíka XIII., pro nějž čest a čistý štít znamenaly víc než sláva a bohatství – „Cyrano z Bergeracu“. Populární love story s hrdinou, jehož „velký nos velkého ducha značí" začíná v Západočeském divadle v Chebu v 17 hodin. V titulní roli se představí Tomáš Kolomazník.

Trochu smutnou komedii Bengta Ahlforse „Paní Plukovníková“ uvede v 19 hodin divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Příběh vypráví o nezdolné chuti do života, potřebě lásky, komunikace a porozumění. Hrají členové divadelního souboru při Městském kulturním středisku Františkovy Lázně.

„Polská krev“ patří mezi nejslavnější a nejhranější tituly svého žánru. Je typickým dílem „stříbrného" období vídeňské operety. Hudba Oskara Nedbala, ale oslovuje i dnešní generaci. Polskou krev v nastudování Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni uvede karlovarské městské divadlo v 19:30.

Spustit audio