Úterní kulturní tipy

27. květen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Třídenní „Festival porozumění" se ode dneška koná v Mariánských Lázních a okolí. Akce s více než desetiletou tradicí je příležitostí k vzájemnému setkávání lidí s handicapem a bez handicapu. Dnes má mimo jiné na programu vystoupení kapely Mikeška a Dechového orchestru mladých s mažoretkami na Lázeňské kolonádě od 15 hodin a koncert pěveckého sboru Fontána v kostele svatých Petra a Pavla v Mnichově od 17 hodin.

Francouzský snímek „Má vlast" promítá v rámci festivalu „Mediterránea" Filmový klub Plzeň. Student Farid, který vyrostl ve Francii a jen stěží se domluví arabsky, je vyslán svým nemocným otcem urovnat majetkové poměry do země jejich předků, Alžírska. Režisér Mohamed Hamidi natočil humorný film o hledání vlastní identity, který vás nejen rozesměje, ale i dovede k zamyšlení - dnes v 17 a ve 20 hodin v plzeňském kině Beseda.

Mužský pěvecký sbor Armády spásy Shanty Plus z Holandska dnes svými písněmi oživí ulice Karlových Varů. Dopoledne od 10 hodin vystoupí u Národního domu v ulici Tomáše Garrigua Masaryka a odpoledne od 14:30 na Mlýnské kolonádě. Repertoár 50členného sboru představují převážně holandské písně chudých námořníků a křesťanské písně se vztahem k moři.

Klavírní recitál Petra Jiříkovského se dnes uskuteční v Blovicích. Zazní skladby Chopina, Mozarta, Janáčka a dalších autorů. Na koncert předního českého klavíristy jste zváni do blovického Lidového domu na 19. hodinu.

„Operní a operetní galashow" s hudbou z děl Mozarta, Čajkovského, Verdiho, Smetany a dalších klasiků nabízí Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Zpívat budou sopranistka Liana Sass a tenorista Vladimír Koval. Do františkolázeňského divadla přijďte na 19:30.

Západočeské divadlo Cheb má v plánu slavný americký muzikál „Divotvorný hrnec", který společně nastudovaly hned tři umělecké soubory: činohra v Karlových Varech a Chebu a Karlovarský symfonický orchestr. Jeden z nejhranějších titulů u nás i v zahraničí v oblíbené úpravě Jiřího Voskovce a Jana Wericha vás v chebském divadle pobaví od 17hodin.

Operu Bohuslava Martinů „Voják a tanečnice" uvádí Velké divadlo v Plzni. Skladatel se ve své vůbec první opeře nechal inspirovat atmosférou revue, ale také operetou a jazzem. Budínovo libreto je plné humoru a inscenace vhodná pro celou rodinu. V plzeňském Velkém divadle budete vítáni v 19 hodin.

Americký muzikál „Polibek pavoučí ženy" hraje Komorní divadlo v Plzni. Dílo autorské trojice Kander, Ebb a McNally je plné napětí a vášní, v plzeňském Komorním divadle vás zaujme v 19 hodin.

Komedii „V Paříži bych tě nečekala, tatínku" s Petrem Nárožným v hlavní roli přiváží dnes do Karlových Varů Agentura Harlekýn. Pařížské dobrodružství sympatického venkovana z pera nejznámějšího autora konverzačních komedií ve Francii Jeana Barbiera vás v Karlovarském městském divadle čeká od 19:30.

Kostel sv. Anny v Sedleci u Karlových Varů rozezní od 19 hodin koncert sboru Cecilian Singers. Jedná se smíšený komorní pěvecký sbor z anglického Leicesteru pod vedením sbormistra Jeremy Jackmana. I tentokrát výtěžek z koncertu poputuje na opravy kostela sv. Anny v Sedleci.

Karlovarská Interaktivní galerie Becherova vila, pořádá od 17hodin výtvarnou dílnu s názvem "Mozaikový šperk". Dílna je zaměřená na výrobu šperků z drobné mozaiky skládané tradičními postupy. Motivy budou inspirované mozaikami, které zdobí interiéry Becherovy vily.

Spustit audio