Úterní kulturní tipy

24. červen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

"Koncert Hudby Hradní stráže a Policie České republiky" proběhne od 16:30 v amfiteátru za plzeňským obchodním domem Plaza. Koná se v rámci "Dne s integrovaným záchranným systémem" v Plzni a kampaně „Podpořme darování kostní dřeně".

Offenbachovu operu „Hoffmannovy povídky" uvádí Velké divadlo v Plzni. Básník Hoffmann vypráví v restauraci své prapodivné milostné příběhy: o lásce k loutce, zpěvačce a kurtizáně. Všechny tři mu unikly. Jak to bude s dívkou, na kterou v restauraci čeká? Opera ve francouzském originále s českými titulky si vás v plzeňském Velkém divadle podmaní v 19 hodin.

„Galakoncert operetních melodií" připravilo Karlovarské městské divadlo. V podání Festivalového orchestru Petra Macka zazní skladby Strausse, Lehára, Kálmána a dalších velikánů. Zpívat budou Venuše Dvořáková, Roman Krebs a Petr Matuszek - od 19:30 v divadle v Karlových Varech.

Tragikomedii „Knězovy děti" promítá Filmový klub Plzeň. Chorvatský režisér Vinko Brešan je považován za mistra komediálního žánru, jeho „Knězovy děti" patřily k nejpřekvapivějším a nejúspěšnějším snímkům loňského Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Bizardní boj vesnického kněze s kondomy můžete sledovat od 17 nebo 20 hodin v plzeňském kině Beseda.

„Sokolovské kulturní léto" odstartuje na Starém náměstí v Sokolově. Na úvod vystoupí místní Big Band, začátek koncertu je v 16 hodin.

Tradiční akci "Než si sbalíme…“ pořádá v Plzni občanské sdružení Ty a Já. Na náměstí Republiky se dnes můžete rozloučit se školním rokem a naladit na prázdniny ve společnosti dua Dubnička-Lahoda, mladé plzeňské skupiny Jen tak a Hudební laboratoře a tanečního kroužku Ty a Já. Zváni jste na 16. hodinu.

Výstava „Synagogy v plamenech / Křišťálová noc v českém pohraničí" bude slavnostně zahájena v Muzeu Českého lesa v Tachově. Vernisáž se uskuteční v 17:30. Expozici, kterou zapůjčilo liberecké Severočeské muzeum, najdete v muzeu v Tachově do konce září.

Slavnostní zakončení výstavy děl Václavy Křížové „V krajině - akvarely" naplánovalo Vlastivědné muzeum doktora Hostaše v Klatovech. Vítáni tam budete v 16 hodin.

„Nejlepší knihy dětem / Petr Nikl: Divňáci z Ňjújorku" - to je název výstavy, kterou nabízí Galerie Evropského domu v Plzni. Navštívit ji můžete ještě do pátku 27. června.

„Česká republika - srdeční záležitost" - výstavu časosběrných fotografií Michala Cihláře a Veroniky Richterové si ještě do konce června můžete prohlédnout v Muzeu Lamberská stezka v Žihobcích. Muzeum má otevřeno ve všedních dnech od 9 do 17 a v sobotu od 10 do 15 hodin.

Festivalový orchestr Petra Macka připravil večer v Městském divadle v Karlových VarechGalakoncert operetních melodií a evergreenů“. Orchestr je složený z předních profesionálních umělců ze severních Čech a Prahy. Jeho cílem je obohatit domácí hudební život a propagovat také české hudební umění v zahraničí. V jeho podání zazní skladby Franze Lehára, Johanna Strausse, Emericha Kalmána nebo Oskara Nedbala. Koncert začíná v 19:30.

V Mariánských Lázních pokračuje festival „Kulturní ozdravění“. V rámci přehlídky se představí světoznámé norské trio AlbaNord, které vyniká jak v klasickém, tak moderním repertoáru vážné hudby. Koncert v Hotelu Panorama má začátek v 10 hodin.

V Královské mincovně v Jáchymově na Karlovarsku byla otevřena výstava nazvaná „Stříbrná horečka-volání hor“. Věnuje se zapomenutému světu v podzemí, mapování systému středověkých dolů a v nich nalezených dřevěných objektů. Současně byla rozšířena expozice hornictví ve sklepení mincovny. Výstava je výsledkem společného česko-německého projektu Archeo-Montán.

Spustit audio