Uviset někoho

15. červen 2010

Téma dnešního jazykového koutku je inspirováno dotazem pozorné posluchačky, která při ZOH ve Vancouveru zaregistrovala, že Kateřina Neumannová, která komentovala běh na lyžích, užila výrazu „uvisel ho“ – ve smyslu jel za někým v závěsu a udržel jeho tempo. Otázka je tedy zdánlivě jednoduchá – zná vůbec čeština takové slovo?

0:00
/
0:00

Kdybychom si pod češtinou představovali jen spisovný jazyk, pak bychom museli odpovědět, že takové slovo čeština nezná – o spisovný výraz se nejedná. Češtinu ale tvoří více útvarů a mezi nimi také slangy, které jsou sice nespisovné, ale jsou nedílnou součástí našeho národního jazyka; a jsou situace, kdy se bez nich prostě neobejdeme. Sloveso uviset v daném významu náleží jednoznačně do sportovního slangu, který proniká i do veřejné, mediální komunikace, a to právě při komentování nějakých sportovních akcí, ať už v televizi, rádiu či prostě v novinách. Sportovní žurnalistika tak napomáhá šíření sportovního slangu i mezi nesportovce.

My, co nejsme znalci sportovního slangu, si můžeme význam slangových výrazů někde dohledat?

Určitě ano, existují slovníčky sportovního slangu; lingvistů, kteří se slangy zabývali či zabývají je celá řada, připomenout bychom mohli alespoň jméno Jaroslava Hubáčka. Nesmíme zapomínat na fakt, že sportovní slang se tříští na velké množství dílčích slangů, a to podle druhu sportu. Známý je např. sportovní slang vodácký, jezdecký, letecký, atletický, horolezecký, cyklistický, boxerský, házenkářský, hokejistický, krasobruslařský, plavecký, lyžařský – a je jich mnohem více. Navíc vývoj v těchto útvarech, tzn. proměna slovní zásoby, probíhá někdy poměrně rychle. Slovníčky tak většinou zachycují pouze část slovní zásoby, která je navíc v daném rozsahu funkční jen v určitém období. Některé výrazy jsou také společné vícero sportovním slangům, anebo dokonce více slangům obecně, pak hovoříme o tzv. interslangismech. Významy takových slov mohou být samozřejmě různé. V dnešní době máme dvě možnosti, pokud chceme znát současný stav vybraného slangu: sledovat dané sportovní prostředí přímo v jeho reálné podobě, anebo prostřednictvím médií. Ukazuje se, že k tomu může výborně posloužit i internet. Řada sportovních nadšenců se o své zážitky i zkušenosti potřebuje podělit s ostatními a využívá k tomu právě internetu. Z hlediska slangu je důležité, že tato sdělení ostatním bývají formulována velmi neformálně – tzn. právě s využitím slangových výrazů.

Výraz „uviset“ můžeme na internetu také najít?

Ano, a neobjevuje se jen v lyžařském slangu, ale velmi hojně také v cyklistickém, či modelářském – i když samozřejmě s odlišným využitím. Např. Tak si jeď, gestikulovali zoufale cyklisté, kteří mu nedokázali uviset v háku – cyklistický slang. Na normální létání to stačí – dá se to uviset pod tři čtvrtiny plynu.

autor: Jaroslava Nováková
Spustit audio