Už jednou je koupili, teď je zaplatí znovu

7. srpen 2019 15:35

Město Radnice na Rokycansku chce použít dlažební kostky ze staré silnice na nová parkovací místa a okolí hlavního průtahu, který vede centrem města. Věc není ale tak jednoduchá.

Vedení města řeší, jak co nejlevněji získat dlažební kostky, kterými je v současnosti vydlážděná hlavní silnice vedoucí i přes náměstí. V příštím roce Plzeňský kraj dlažbu nahradí asfaltem, město by nepotřebné kostky využilo na okolní chodníky a parkoviště. Jenže podle pravidel kraje za ně musí zaplatit tržní cenu. Přitom tu samou dlažbu už město jednou kupovalo.

„V letech 1925 až 1926 byla silnice od Plzeňky k mostu vydlážděna žulovými kostkami. V roce 1926 byla silnice zaplacena a stála 576 134 korun,“ četl starosta Radnic Jan Altman z kroniky města.

Po více než 20 letech je povrch silnice ve špatném stavu. Místy se propadá a někde chybí dlažba úplně, proto ji čeká oprava. Během let se ale majitel silnice změnil.

Kostky se zaplatí nanovo

„Tyto kostky jsou v majetku Správy a údržby silnic (SÚS), ta bude jednat s městem Radnice o jejich odkoupení za ceníkově stanovenou cenu,“ uvedl vedoucí odboru dopravy Plzeňského kraje Dušan Pakandl.

I když kraj pro kostky nemá využití, městu je darovat nemůže. „Majetkový správce SÚS je příspěvkovou organizací Plzeňského kraje a takováto organizace nesmí uzavřít darovací smlouvu,“ dodal Pakandl.

Podle starosty Radnic Jana Altmana budou žulové kostky použity všude kromě průjezdného profilu komunikace. Budou na parkovacích stáních, na chodnících a na parkovišti na náměstí.

Kraj plánuje, že s opravou průtahu začne na začátku příštího roku. Ve stejnou dobu by pak chodníky a plochy okolo silnic chtělo opravovat i město. Kompletní opravy zaberou přibližně dva roky.

Město čekají velké opravy

„Vybereme podklad do výše mínus 70 centimetrů a následně bude provedena výměna inženýrských sítí, vodovodu, plynovodu a veřejného osvětlení. Pak se bude budovat nová výstavba,“ dodal starosta Altman.

V budoucnu se dočká zásadních oprav i náměstí v Radnicích, kterému dominuje kostel sv. Václava. Město mu chce vrátit historickou barokní podobu. I v tomto případě počítá s využitím nepotřebných kostek z původní silnice.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio