V brdských lesích se skrývá impozantní Železná panna

2. září 2021

Litinová socha Panny Marie, nazývaná místními Železná panna, se nachází v jihovýchodních Brdech, konkrétně nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem. Impozantnost sochy rozhodně zaujme nejen věřící.

Kolorovaná socha v životní velikosti byla odlita ve slévárnách v Blansku. Je také spojena s pověstí: „Na honu tady měl být postřelen mladý hrabě. Ten když zde ležel v krvi, tak se nad ním zjevila Panna Marie a on slíbil, že pokud přežije, tak na tomto památném místě nechá Panně Marii postavit sochu. Stalo se to 8. října 1880. Hrabě svému slibu dostál a od tohoto roku zde stojí právě tato socha,“ uvedl kurátor sbírek Podbrdského muzea Rudolf Šimek.

Další verzí příběhu, která však nemá oporu v relevantních pramenech, je také ta, že zde byl v minulosti postřelen pytláky Eduard Pálffy, pán z Březnice.

„Ikonograficky by se socha dala určit jako Immaculata, tedy socha Panny Marie Neposkvrněné. Tento úzus se vyznačuje tím, že Panna Marie stojí na zeměkouli, málokdo si všimne, že stojí i na půlměsíci, a tu zeměkouli obtáčí had, kterého ona drtí svou nohou, přičemž had má v ústech Adamovo jablko. Had tedy symbolizuje Satana a Panna Marie předurčení Ježíše Krista, jenž Satana pak porazí,“ popsal Šimek.

„Někdo jí říká i Panna Marie Březnická, ale to si trochu lidé pletou pojmy. Panna Marie Březnická je Černá Madona, pozdně gotická malba umístěná v kapli březnického zámku,“ osvětlil častou mýlku pracovník muzea.

„Jako celek je to poměrně náročná stavbička, takže opravdu tady byl asi raněn někdo bohatý. Litinovou sochu chrání mohutný žulový záklenek. Dle historky byla socha příliš velká, a tak záklenek na místě museli přesekat, aby se pod něj socha vešla,“ zakončil povídání Rudolf Šimek.

Vzdálenost od Plzně: cca 54 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio