V Černošíně obyvatele vybírají podobu rozhledny, původní návrh se jim nelíbil

14. květen 2019 12:00

V Černošíně na Tachovsku lidé vybírají z několika návrhů, jak by měla vypadat rozhledna na Vlčí Hoře. V místním muzeu jsou k vidění do 24. května.

Několik let zvažují v Černošíně na Tachovsku výstavbu rozhledny na Vlčí Hoře. Stavba už mohla začít, ale původní návrh rozhledny se tamním obyvatelům nelíbil. Město jim tedy dalo šanci, aby vybrali rozhlednu sami. Její návrhy jsou teď k vidění v černošínském muzeu, kde pro ně můžou lidé hlasovat. Rozhledna na kopci nad Černošínem už dokonce kdysi stála. „Byla to spíš vojenská záležitost, ale dalo se na ní vylézt, tak jsme na ni lezli. Byl tam krásný výhled na Šumavu a na Český les. Stálo to za to,“ vzpomíná místní obyvatelka Marie Kobzová.

Starosta města Černošína Miroslav Plincelner, zvolený za nezávislé kandidáty, by rozhlednu uvítal, rozhodnutí ale bude na celém zastupitelstvu. „Rozhledna v Černošíně není žádná novinka, na Vlčí hoře stála a zanikla. Dva roky už pracujeme na tom, aby tam rozhledna znovu stála a abychom tuto lokalitu zatraktivnili. V současné době máme připravenou vizualizaci devíti návrhů v místním muzeu, kde občané mohou svým hlasem podpořit rozhlednu, kterou si vyberou,“ popsal.

Velkým milovníkem rozhleden v České republice je také Dalibor Bartoš z Plané, který by novou rozhlednu ve svém okolí na Vlčí Hoře vítal. „Vlčí hora je krásná a úchvatná a bylo by škoda nevyužít ten krásný výhled, přes les teď bohužel není vidět směrem na Slavkovský les,“ řekl. I paní Kobzová s ním souhlasí. „Jsem pro, ten kopec je pro rozhlednu jako dělaný. Mělo by to být něco takového, aby to zapadlo do rázu krajiny. Proto je v muzeu výstava návrhů, abychom si mohli vybrat ten, který se nám líbí,“ myslí si.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio