V Horních Polžicích na Tachovsku mají nové vesnické mini muzeum

11. květen 2018

Vytvořili ho místní ve zrušené hasičské zbrojnici, kterou v minulosti využívala mládež jako klubovnu. Od letošního jara je ale z bývalé zbrojnice malé muzeum.

Expozice přibližuje především bývalé německé obyvatele, kteří ve vsi s německým označením Haarlosee žili do roku 1946.  S myšlenkou založit regionální muzeum přišla Šárka Sušírová z Klubu přátel Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic.

„Zbrojnice je v původním stavu z roku 1936 a vždy byla otevřená. Bydlím přímo naproti a jednou mě napadlo, vystavit zde nějaké fotografie obce a obyvatel. Výstavní plochu máme jen 13 metrů čtverečních plus střechu. Je to zhruba velké jako garáž,“ uvedla Šárka Stará. Obcí navíc prochází naučná stezka Krasíkov – Ovčí vrch, což by mohlo muzeu přilákat další návštěvníky.

Malý výstavní prostor ukazuje množství obrázků i zajímavých exponátů. „Každý dal, co mohl. Máme tu různé nádobí, keramiku, náčiní i drobný nábytek, což jsou věci běžného použití v rolnických rodinách,“ řekl spoluautor muzea Gustav Černý.

Muzeum mapuje historii obce i osudy původních obyvatel

Největší zastoupení mají fotografie. Ve srovnání je možné vidět, jak vypadal dům, když v něm bydleli ještě Němci a jak vypadá v současnosti. Fotografie dodali sami původní obyvatelé a dokonce vytvořili i místní kroniku.

Ač v minulosti byly česko- německé vztahy komplikované, čas dokázal ledacos změnit. „ Za války, po dobu školní docházky, jsem upřímně Němce nenáviděl. Děda mě učil, že nestojí za nic, tak jsem to tak i bral. Potom jsem se na několika případech přesvědčil, že ne všichni Němci jsou stejní a začal jsem to pozorovat z jiného úhlu pohledu,“ doplnil Gustav Černý.

Malé vesnické muzeum v Horních Polžicích je volně přístupné turistům. Funguje jako samoobsluha. Zájemci si ho můžou prohlédnout a zaplatit dobrovolné vstupné. Zavřené je jen v případě nepříznivého počasí.

autoři: lum , jik
Spustit audio