V karlovarské Krajské knihovně funguje samoobslužný výpůjční systém

Krajská knihovna v Karlových Varech doplnila elektronické služby pro veřejnost o samoobslužný výpůjční systém. Jeho používání by mělo urychlit odbavování čtenářů při výpůjčkách veškeré literatury z knihovního fondu. Pořízení elektronického odbavovacího systému stálo téměř jeden milion korun a knihovna ho zaplatila z dotace Karlovarského kraje. Vynaložené náklady by se ale měly částečně vrátit v úspoře personálu.

Manipulace s odbavovacím systémem je velmi snadná a zvládnout by ji měly od určitého věku rovněž děti, uvedla mluvčí knihovny Kateřina Telínová. Zařízení vybavené laserovou čtečkou si čtenář aktivuje po přiložení osobní evidenční karty. Poté už jen projede čárovým kódem nalepeným v každé knize pod čtečkou. Zároveň mu zařízení vytiskne také lístek s kompletním seznamem vypůjčených knih a požadovaným termínem jejich vrácení. Vše je otázkou několika vteřin.

Čtenářka

Dosud museli čtenáři s vybranými knihami čekat před přepážkou ve vstupní hale, kde se často tvořily fronty. Při využívání samoobslužného systému sem musejí pouze při vracení knih. V tomto případě ale už není nutné čekat, než obsluha vrácené knihy odbaví a zaeviduje. Obavy z toho, že by půjčování knih bez asistence pracovníků knihovny mohlo být příčinou krádeží, jsou podle Telínové zbytečné. Před východem z knihovny jsou umístěny speciální stojany obdobné jako v supermarketech. Pokud by chtěl někdo odejít s knihou, kterou neprojel pod laserovou čtečkou, spustí se alarm.

V závěru loňského roku knihovna nabídla lidem prostřednictvím internetu rovněž řadu nových služeb na dálku. Z domova tak mohou čtenáři po zadání příslušného kódu například vyhledávat konkrétní tituly v elektronickém katalogu knihovny, kontrolovat vlastní uživatelské konto nebo si prodloužit dobu výpůjčky. Po internetu si lze také rezervovat dokumenty a dávat požadavky na meziknihovní výpůjční služby.

Malý čtenář
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio