V Kladrubech vrátili po letech na budovu bývalého špitálu sanktusovou věžičku

20. listopad 2020 11:00

Sanktusová věžička v Kladrubech na Tachovsku přežila první požár v roce 1843, ale další požár se jí stal osudným. Nyní se po letech vrací zpět v rámci rekonstrukce budovy bývalého špitálu.

Sanktusová věž na bývalém špitálu v Kladrubech byla v roce 1835 postavena stavitelem Michaelem Mrázkem v barokním slohu. Největší požár města v roce 1843 věžička přežila, avšak při dalším byla zničena. „V letošním roce jsme se rozhodli v rámci druhé etapy opravy střechy jako takové navrátit tuto stavbu do původního stavu,“ vysvětlila nezávislá starostka Kladrub Hana Floriánová.

Rekonstrukce letos vyšla na milion 300 tisíc korun

Město chtělo zachovat stavbu v původním stavu z důvodu záchrany historie pro budoucí generace. Na rekonstrukci obdrželo město dotaci 500 tisíc korun od Ministerstva kultury z havarijního programu. Letošní rok vyšly náklady na opravu zhruba na milion 300 tisíc korun.

Budova v minulosti sloužila jako městský špitál, tedy jako chudobinec. Budovu nechal v roce 1566 vystavět člen vrchnosti města Kladrub pan Josef Vron. Budova sloužila také jako škola, knihovna či ubytovna dělníků. V budoucnu z této budovy bude vytvořen tzv. spolkový dům, tedy místo, kde se budou moci občané setkávat.

Nyní je hotová druhá etapa rekonstrukce střechy. Následovat bude etapa třetí a až poté se přejde na rekonstrukci vnitřních prostor. Budova tedy bude potřebovat ještě spoustu finančních prostředků.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio