V Mariánských Lázních začíná 8. ročník Marienbad Film Festivalu

13. červenec 2023

V Mariánských Lázních začíná 13. července Marienbad Film Festival zaměřený na experimentální a nezávislou filmovou tvorbu. Letos se přehlídky zúčastní 200 hostů, včetně zahraničních účastníků z celého světa.

Kromě programu pro filmové fanoušky se pořadatelé zaměřili letos i na doprovodný program pro širokou veřejnost. Například hned první den se bude konat procházka Mariánskými Lázněmi se sochařkou a geologem pod názvem „Po tom, co vzniklo nedávno i pradávno“.

V sobotu 15. července zahraje na kolonádě americký hudebník Alvin Curran a uskuteční se také prezentace knihy s názvem „Proplétání světů: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary v období studené války“ o historii československého filmového festivalu a jeho fungování v období studené války.

Novinkou letošního ročníku budou úvody projekcí vybraných snímků, ke kterým nabídnou výklad pozvaní odborníci. V městském divadle bude o filmu Sedmikrásky režisérky Věry Chytilové přednášet Jonáš Kucharský z Národního filmového archivu. Kromě lektorských projekcí obsahuje přehlídka večer filmových melodií a prezentaci nových knih z histrie kinematografie. 

Festival, který potrvá do neděle 16. 7. bude zajišťovat tým 50 lidí a konat se bude na třech hlavních místech: v Hotelu Lesní Mlýn, v Městském divadle a Městském muzeu.

Spustit audio