V Myslívě zlikvidovali chov drůbeže nakažený ptačí chřipkou

3. říjen 2024 17:45

V Myslívě na Klatovsku pracovníci tamní farmy pod dohledem veterinářů a s pomocí hasičů tento týden zklividovali chov nakažený ptačí chřipkou. Do kafilérie auta zavezla kachny, bažanty nebo orebice.

V areálu Klatovského rybářství v Myslívě na Klatovsku proběhla likvidace chovu drůbeže nakaženého ptačí chřipkou. Nákazu tam testy potvrdily v závěru minulého týdne, od té doby uhynuly čtyři tisíce kachen. Podle platných předpisů bylo nutné zlikvidovat celý chov. Celkem jde o 27 tisíc ptáků – kachny, bažanty i orebice.

Samotnou likvidaci drůbeže zajišťoval chovatel. Jeho pracovníci vynášeli drůbež do velkokapacitních kontejnerů se vzduchotěsným víkem. Zde probíhá samotná likvidace kysličníkem uhličitým. Zvířata nejprve upadnou do bezvědomí a následně uhynou. Pak zamíří do asanačního podniku.

Zatímco policisté dohlíželi na příjezd k areálu a veterináři dohlíželi na likvidaci drůbeže, svoji speciální úlohu na místě mají hasiči. „Všichni, kteří jdou do nakaženého chovu, musí mít ochranné obleky. Poté, co vyjdou ven, je hasiči dekontaminují a dezinfikují. Dezinfikovány budou i samotné kontejnery a vozidlo,“ popsal Marek Svoboda, vedoucí oddělení péče o pohodu zvířat Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj.

Po likvidaci chovu prostory čekají celkem tři kola dezinfekce. Následně lze začít s naskladňováním nových jedinců. V případě ptačí chřipky může následně chovatel žádat stát o finanční náhrady.

V okolí nakaženého chovu v Myslívě je vyhlášené tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dohledu. Pro chovatele to znamená, že například nesmí přemisťovat ptáky nebo pořádat výstavy ptactva.

Veterináři potvrdili také další ohnisko ptačí chřipky, a to v malochovu v deset kilometrů vzdálených Zborovech. Celý chov čítající 16 slepic už byl ale zlikvidovaný.

autoři: Lukáš Milota , abk
Spustit audio