V Nýrsku dnes přivítají první návštěvníky v nově opraveném koupališti

16. červen 2017

V Nýrsku na Klatovsku po roční rekonstrukci otevírají koupaliště. Místo zastaralého bazénu s nedostatečným zázemím mají nově k dispozici moderní areál. Poprvé ho návštěvníci vyzkoušejí dnes v 16 hodin.

Tradice veřejného koupaliště je v Nýrsku dlouhá. První městkou plovárnu tady otevřeli před 90 lety. V areálu je nově vybudované zázemí, dětské brouzdaliště s dětskými atrakcemi i velký bazén. Ten je téměř 50 metrů dlouhý a 20 metrů široký. Jeho dominantu tvoří obrovská žlutá osm metrů dlouhá skluzavka.

Novinkou je, že má bazén slanou vodu. Ta se upravuje netradičním způsobem pomocí elektrolýzy soli, která je šetrná k životnímu prostředí. „V podstatě použitím klasické soli dokážeme vyčistit nečistoty bazénu a tím se vyvarujeme jakémukoli nebezpečí, případě úniku chloru. Ve vodě je téměř sedm a půl tuny soli, přesto je voda jen mírně slaná,“ řekl starosta Nýrska Miloslav Rubáš.

„V dětském brouzdališti je oblíbený vodní hřib. Největší hloubka v dětském bazénu je 90 centimetrů. Vnitřek bazénu je upraven fólií, okolo je nově položená dlažba a trávníky. Dříve byla hloubka koupaliště okolo 2,5 až 3 metrů pod skákačkou, nyní má v nejhlubším místě 1,6 metru,“ uvedla místostarostka Nýrska Soňa Hladíková.

Areál se slavnostně otevírá dnes v 16 hodin a na všechny návštěvníky čeká bohatý program. „Vystoupí mažoretky z Klatov, poté se představí plzeňské akvabely, následovat bude ukázka RC modelů a třešničkou na dortu bude přehlídka plavek a retro plavek,“ dodala Soňa Hladíková.

Koupaliště bude za příznivého počasí otevřené vždy od 10 do 19 hodin. Základní vstupné pro dospělého činí 50 Kč. Pro děti nad 140 centimetrů 35 korun, menší děti mají vstup zdarma.

Rekonstrukce koupaliště stála zhruba 24 milionů koruna a město ji hradilo z vlastního rozpočtu.

autoři: en , jik
Spustit audio