V obci Kšice lidé zachraňují zchátralý kostel

4. září 2020 11:00

Zchátralý kostel Nanebevzetí Panny Marie v obci Kšice nedaleko Stříbra zachraňuje spolek nadšenců. V sobotu 5. září se tady koná benefiční divadelní představení.

Již před několika lety vznikl spolek Markyta, který se snaží zachránit kostel Nanebevzetí panny Marie v obci Kšice. Pořádá veřejnou sbírku a také hraje divadlo, přičemž vstupné putuje na opravy poničené památky. Například tuto sobotu od půl deváté večer se zde koná divadelní představení Pomocníčci na Svatém Prokopu.

„Všechna představení, která tady hrajeme, se vztahují v historii toho místa. Tady nedaleko byl důl Prokop, ke kterému se odkazuje tato hra,“ vysvětlila Miriam Petrová, členka spolku Markyta a autorka divadelních her. Výtěžek ze vstupného bude použit na opravu střechy, vazeb krovů a stropních vodorovných trámů.

Do kostela prší

V tuto chvíli do kostela prší. „Minule jsme hráli hru o tom, jak byla v dole Prokop potopa, takže ten déšť se nám vlastně hodil,“ poznamenala Miriam Petrová. Ta je také autorkou makety kostela, jež zároveň slouží jako pokladnička. „Lidé mohou vhodit příspěvek na opravu otvorem ve věži, a pak si mohou pro radost zazvonit zvonečkem,“ popsala.

Uprostřed kostela našli jeho zachránci náhrobní kámen s reliéfem Markéty Poměnické z Poměnic. Hrob pod ním ale nevypátrali, nyní se snaží zjistit, jak se sem deska dostala. „Doufám, že se nám v archivech podaří zjistit, jaký vztah Markéta k místu měla,“ uvedla.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio