V plzeňském babyboxu skončilo první dítě, zdravý chlapeček dostal jméno Norbert

22. srpen 2012

Premiéru má za sebou plzeňský babybox. Schránka pro odložené novorozence o rozměrech 100 x 50 x 60 centimetrů se včera dopoledne stala přestupní stanicí do nového života pro několikadenního chlapečka. Dostal jméno Norbert a je prvním dítětem, které v plzeňském babyboxu skončilo. Schránka je už rok a půl na budově polikliniky na Denisově nábřeží.

S babyboxy od prvopočátku nesouhlasí primář neonatologického oddělení plzeňské fakultní nemocnice Jiří Dort. Nález prvního dítěte v Plzni na tom nic prý nemůže změnit. O Norberta je prý dobře postaráno, babyboxy ale podle Dorta děti nezachraňují.

Podobný názor má také ředitelka Dětského centra v Plzni Jana Tytlová. Matky prý mají dost možností, jak dítě v těžké situaci odložit, aniž by ho vkládali do vyhřívané schránky.

Ani zakladatel babyboxů v Česku Ludvík Hess není rád, když děti končí v babyboxech. Schránky chápe jako poslední možnost pro zoufalé matky. Během sedmi let skončilo v 51 babyboxech po celé republice 76 dětí. Myšlenka navazuje na tradici ponechávání nechtěných dětí u klášterů či kostelů.

Malý Norbert je 76. dítě, které během sedmi let v 51 babyboxech po celém Česku skončilo. Na západě Čech jsou další babyboxy také v Klatovech, Sokolově, Chebu nebo Karlových Varech.

autor: lum
Spustit audio