V Plzeňském kraji se blíží oslavy osvobození americkou armádou

1. květen 2017

V Plzeňském kraji startují oslavy konce druhé světové války a osvobození jihozápadu Čech americkou armádou. Také letos se v kraji bude konat řada průvodů, pietních aktů, koncertů i přehlídek vojenské techniky. Standardně největší oslavy se konají v Plzni, ale pozadu nezůstane ani řada jiných měst v kraji.

Konec druhé světové války si připomenou nejen lidé v Plzni, ale také na Šumavě, v Klatovech, Domažlicích, Stodu, Blovicích, Plané, Stříbře, Tachově, Dýšině či v Rokycanech.

Už dnes se například otevře Muzeum na demarkační linii v Rokycanech. Návštěvníci se mohou těšit na zcela novou expozici, přepracovanou Naučnou stezku československého opevnění a Železné opony. Další oslavy budou pokračovat 7. května kde se na demarkační linii představí bojová technika i při jízdě v náročném terénu a nebude chybět ukázka bojů. Tentýž den se připojí i město Rokycany pietními akty.

Slavit budou Klatovy nebo Domažlice

Už 5. května začnou například slavit i Klatovy nebo Domažlice. „Dvaasedmdesát let od osvobození našeho města chceme uctít položením věnců na významná místa. A to u památníku padlých amerických vojáků na Zhůří, u radnice, navštívíme i letiště, židovský hřbitov, hřbitovy Klatovy a Luby a památník Pod Valy,“ řekl Jan Tománek z klatovské radnice.

Podle mluvčí domažlické radnice Kristýny Kolbeckové je například potvrzena návštěva amerického veterána a čestného občana Domažlic Hermana Geista a rodin dalších veteránů. Oslavy dále nabídnou koncerty, příjezd kolony vojenských aut a od 4. do 6. května soudobý americký vojenský kemp u Chodského hradu.

Největší Slavnosti svobody proběhnou tradičně v Plzni, a to od 5. do 8. května. Letošní nejatraktivnější částí bude velká přehlídka vojenské historické techniky Convoy of Liberty, která se do Plzně vrátila po roční pauze.

autor: jik
Spustit audio