V Plzni a dalších městech na západě Čech začne Tříkrálová sbírka

Přes 4000 koledníků se během prvních lednových dnů vydá postupně do ulic, lidem popřejí šťastný nový rok, zazpívají koledu a požádají o příspěvek pro potřebné. Výtěžek půjde také letos na charitní projekty doma i v zahraničí.

Slavnostní zahájení 20. výročí Tříkrálové sbírky se bude v jednotlivých městech Plzeňského kraje lišit. Například ve Kdyni nebo Domažlicích začne 4. ledna. Plzeň potom sbírku zahájí o dva dny později, tedy 6. ledna.

„Předpokládám, že někdy kolem 10. hodiny dopolední by měl vyjít průvod koledníků, biskup Tomáš Holub, hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard a radní Martin Zrzavecký. Ten den se od 16 hodin uskuteční také tradiční zahájení Tříkrálové sbírky v mázhauzu plzeňské radnice,“ uvedl ředitel Diecézní charity v Plzni Jiří Lodr s tím, že letos by mělo koledovat zhruba o padesát procent skupinek dobrovolníků víc než v loňském roce.

Nová budou letos i kolední místa. „Nově budou koledníci chodit v Toužimi a v Teplé, kde akci podpoří partnerský Český Západ, a také v Mladoticích, kde bude koledovat dobrovolné sdružení ve prospěch podpory handicapovaného občana,“ doplnil Jiří Lodr.

Cílem Tříkrálové sbírky je pomoc potřebným

Loni se vykoledovalo více než 5,5 milionu korun. Peníze ale nejsou podle Jiřího Lodra tím hlavním cílem. Důležité je, aby koledníci kromě vybraných peněz také lidi potěšili, obzvláště ty osamělé. „Naši koledníci mají mít otevřená srdce a mají potěšit, to je takový hlavní cíl. Zároveň ale mají mít otevřené oči a uši, aby potom mohli prostředkovat informaci o lidech, kteří jsou třeba osamocení a potřebují podpořit i během roku,“ upřesnil ředitel charity.

Tříkrálová sbírka se řídí podle pravidel. Jedním z nich je, že každá koledující skupinka musí mít zapečetěnou pokladničku, která je jasně identifikovatelná znakem místního úřadu. „Pak vedoucí skupiny musí být starší 18 let, tím pádem má i svůj občanský průkaz. Žádný koledník se nebude zlobit, když přijde na koledu a bude identifikován. Je to jedině dobře, protože to brání některým negativním jevům, které se můžou objevit,“ řekl Jiří Lodr.

Peníze, které koledníci vyberou, použije Diecézní charita na sociální projekty a pomoc potřebným. „Každé kolední místo má sto procent toho, co je v pokladničkách. Peníze se potom dělí tak, že 65 % slouží na místní určený deklarovaný záměr. Patnáct procent jde na podporu sociálních služeb, které poskytuje přímo Diecézní charita. 10 % je na naše humanitární podpory a mise, jenž momentálně děláme v Jižní Americe. Pět procent je určených na podporu Charity ČR a 5 % je režie sbírky,“ vysvětlil ředitel Diecézní Plzeň Jiří Lodr.

Koledování pro Tříkrálovou sbírku skončí letos 14. ledna

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio