V Plzni skončil festival Finále. Zlatého ledňáčka získal film Pusinky

30. duben 2007

Vítězem jubilejního 20. ročníku festivalu českých filmů Finále se v Plzni stal celovečerní snímek Pusinky režisérky Karin Babinské. Dynamická road-movie o maturantkách získala Zlatého ledňáčka z dílny plzeňského výtvarníka Františka Bálka. V soutěži o nejlepší dokument udělila porota ledňáčka snímku Heleny Třeštíkové Marcela. Diváckou cenu si odnesl režisér Robert Sedláček za snímek Pravidla lži. Letos soutěžilo 20 celovečerních snímků a 28 dokumentů. Mezinárodní poroty vedla herečka Iva Janžurová a producentka Jana Cisar.

Porota ocenila široké spektrum filmů a žánrů prezentovaných v Soutěži celovečerních filmů. Hlavní cenou - Zlatým ledňáčkem -se rozhodla ocenit film Karin Babinské Pusinky, který považuje za vynikající debut, pojednávající o univerzálních tématech. Podle poroty nalezl tento film originální formu, skrze níž dokázal zprostředkovat zkušenosti tří hlavních hrdinek způsobem, který je zároveň inteligentní a dokáže zaujmout široké publikum. Dále porotu silně oslovil film pojednávající o nedávné české historii režiséra Petra Nikolaeva ...a bude hůř a rozhodla se jej ocenit Cenou za mimořádný počin.

Logo

V soutěži o nejlepší dokument udělila porota ledňáčka snímku Heleny Třeštíkové Marcela Příběh neobyčejného života obyčejné ženy, který byl původně součástí cyklu časosběrných dokumentů Manželské etudy, zvítězil mezi 27 dokumenty.

Diváckou cenu si odnesl režisér Robert Sedláček za snímek Pravidla lži neboli psychologické drama z prostředí terapeutické komunity, kde se 11 lidí pokouší odpoutat od své minulosti. Cena za nejlepší herecký výkon připadla na základě hlasování čtenářů Mladé fronty Dnes Evě Holubové za roli v Účastnících zájezdu. Cenu za významnou podporu české kinematografie v zahraničí obdržel Robert Richtera, člen výběrové komise MFF v San Sebastianu. Cenu vypsala i Asociace českých filmových klubů. Na základě hlasování filmových klubů ji získává snímek Pravidla lži.

Logo

Na letošním 20. ročníku Finále se prodalo více než 19.000 vstupenek na 121 projekcí. Sedm představení se přidávalo. Festival navštívila řada známých osobností. V ulicích Plzně mohli lidé potkat Helenu Třeštíkovou, Věru Chytilovou, Janu Krausovou, Čestmíra Kopeckého, Jan Hřebejka nebo například Ondřeje Trojana.

Kromě soutěžních snímků viděli návštěvníci dalších zhruba 200 krátkých, celovečerních nebo dokumentárních filmů. Ve Smetanových sadech se jim otevřel s promítáním krátkých němých filmů rodinný biograf, náměstí Republiky patřilo open air projekcím. Část programu Finále uvedla také tři pražská kina. Festival skončil závěrečnými projekcemi zařazenými pod hlavičku Středoevropská sekce v neděli.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio