V Praze bude jezdit dalších 15 tramvají ze Škody Transportation

24. duben 2007

Dalších 15 tramvají s designem Porsche dodá letos do Prahy plzeňská Škoda Transportation. Dosud jich tam na linkách jezdí 12. Všech 60 objednaných vozů za zhruba 3,5 miliardy korun bude v depech pražského dopravního podniku do roku 2009. První vůz, který do Prahy dorazil koncem roku 2005, je nyní v Plzni na revizi. Na nejdelší trase čtyřicetikilometrové linky číslo tři, z Modřan do Hloubětína, najel 100.000 kilometrů.

Škoda podepsala s Prahou dva kontrakty až na 310 vozidel. Prvních 60 tramvají typu 14T je ze dvou třetin nízkopodlažních. Zbylých až 250 vozů, které budou stoprocentně nízkopodlažní, Škoda vyvíjí. Dodávat je začne v roce 2009.

Logo

Dalších sedm nízkopodlažních vozů ze 17 objednaných už v polské Vratislavi najíždí zkušební kilometry s cestujícími. V těchto dnech bude předána osmá tramvaj. Pro novou tramvajovou linku v italském Cagliari na Sardinii, už vyrobila Škoda Transportation šest nízkopodlažních tramvají a letos dodá další tři vozy. První dva nízkopodlažní vozy převezme letos také Brno. Tramvaje dodává Škodovka do Polska, Maďarska a na Slovensko a má šanci uspět také v Itálii, Německu, Turecku, Rumunsku a Bulharsku.

Tramvaj Škoda 14T, která může jet až šedesátikilometrovou rychlostí, měří 31 metrů. Má pět článků spojených klouby. Je široká 2,4 metru a vysoká 3,3 metru. Pojme až 270 cestujících.

Logo

Škoda Transportation zahájila v Plzni jejich výrobu před 11 lety. Firma už vyrobila přes 100 tramvají. Vzhledem k velkým kontraktům typu Prahy a Vratislavi se produkce stala sériovou. Nyní staví Škoda Transportation v Plzni tři nové výrobní haly za více než miliardu korun. Zkušební produkce tam začne v závěru letošního roku. V nových halách, kde se sníží provozní náklady na desetinu, bude kompletní linka na výrobu tramvají, nosného oboru podniku, linka na vozy metra a lokomotivy.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio