V Přešticích mají očipované popelnice, sledují množství odpadu

Do konce roku chtějí mít Přeštice na jižním Plzeňsku očipované všechny popelnice a kontejnery. Díky nim budou mít dokonalý přehled o tom, kdo kolik odpadu vyprodukuje.

V Přešticích mají očipované popelnice, sledují množství odpadu

Malý plastový čip velký přibližně jako padesátikoruna je téměř na každé popelnici v Přešticích. Díky němu má město přehled o tom, kolik odpadu kdo vyprodukuje nebo jak často se popelnice vyváží. Jasno je také mezi městem a firmou, které má město za svoz odpadu platit.

Popelnice se při vyvážení zváží

„Je to zespoda na té obrubě, aby když se to nasadí na ty vidle, to zachytilo ten čip. Když jede nádoba na vidlích nahoru, tak ji to zváží, a když jede prázdná dolů, tak ji to zváží znovu, odečte se to a získáme váhu odpadu, která se mi ukáže na monitoru,“ vysvětlil pracovník svozové firmy.

Na obecním úřadě v Přešticích má svoz odpadu na starosti Jana Karásková, ta také vidí hodnoty z čipů v tabulce ve svém počítači. „Máme přibližně 90 % nádob očipováno, to je asi 1 500 kusů. V tabulce vidím číslo čipu, adresu, četnost svozu a váhu,“ uvedla.

Cílem je ušetřit

Starosta Karel Naxera objasnil, co je k zavedení systému vedlo: „Chtěli jsme mít jistotu, kolik odpadu ve městě produkujeme, jak jsou naplněné popelnice, jestli je svoz nastaven efektivně. A také máme možnost zkontrolovat faktury, které platíme svozové firmě.“

Do konce roku budou v Přešticích systém testovat. „Novinkou bude rozšíření možnosti svozu biologického odpadu, chceme tak snížit obsah těchto složek v běžném komunálním odpadu, a to z důvodu plánovaného zvýšení poplatku za skládkování, který se má vyšplhat na trojnásobek,“ objasnil starosta.

Přeštice ročně zaplatí za odpadové hospodářství asi 10 milionů korun, polovina se vrátí díky místním poplatkům.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio