V příštím roce si lidé připlatí za odpad i vodu, města v Plzeňském kraji potvrzují zvýšení cen

1. prosinec 2023 13:05

Svoz odpadu bude v příštím roce dražší. Města a obce v Plzeňském kraji postupně potvrzují zvýšení místních poplatků. Porostou i ceny vody, tepla nebo veřejné dopravy.

O výši místních poplatků jednají před koncem roku téměř všechny radnice v Plzeňském kraji a některá města už potvrdila, s jakými cenami mají obyvatelé na příští rok počítat. V Plzni je zatím jasno o nové vyšší ceně tepla z Plzeňské teplárenské. Průměrná domácnost zaplatí měsíčně o necelých 270 korun více. Podle ředitele teplárny Václava Paška je důvodů ke zdražení několik. Jsou zrušeny všechny státní podpory pro teplárenství. Podnik také musí pokračovat v dekarbonizaci, tedy v odchodu od uhlí do roku 2030, což vyžaduje celkovou investici kolem sedmi miliard korun. Dále už víme, že zdraží městská hromadná doprava, a to v průměru o jedenáct procent dle druhu jízdenky.

Zvýšení některých místních poplatků už potvrdily i Rokycany. Ty zdraží svoz odpadu a také vodu. Poplatek za odpadové hospodářství se od ledna zvedne ze 780 na 900 korun na obyvatele za rok. Důvodem zdražení je vládní zvýšení DPH u odvozu odpadu a také inflační doložka u většiny smluv se svozovou firmou. Vodné a stočné se zvedne o zhruba 12 korun za kubík, tedy na 136 korun. I zde hlavní důvod představuje zvýšení sazby DPH. Co se ale týče poplatku ze psů, ten zůstává stejný. Zachová se i výše daně z nemovitosti.

Klatovy obnoví poplatek za odpad

V Klatovech byli obyvatelé pro letošní rok osvobozeni od poplatku za odpad, čímž město chtělo ulevit lidem ve složité ekonomické situaci. Toto osvobození ale skončí a v roce 2024 každý občan opět zaplatí 450 korun za rok. Otevřená zůstává situace ohledně ceny vodného a stočného, tím se budou zastupitelé města teprve zabývat.

Částečně jasno mají v Domažlicích. Starosta města Stanislav Antoš potvrdil, že zastupitelé rozhodli o zdražení odpadu o 100 korun, tedy na 750 korun na obyvatele za rok. V Domažlicích polovinu nákladů na odpadové hospodářství hradí město ze svého rozpočtu a druhou polovinu občané. Daň z nemovitosti a poplatek ze psů by měly zůstat stejné. O ceně vody se teprve rozhodne.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio