V rokycanských městských lesích letos přibude 300 tisíc nových stromků

28. duben 2023 14:45, aktualizováno

Zhruba 300 tisíc nových stromků bude letos vysázeno v rokycanských městských lesích. V těchto dnech se na tom intenzivně pracuje.

Jaroslav Kadlec, hajný z polesí Kotel-Cháchov (vlevo) a Stanislav Suda, jednatel Lesů města Rokycany

Pokračuje zalesňování holých ploch, které má na svědomí kůrovec a loňské vichřice. V některých polesích letos přibyde rekordní počet sazenic. „V současné době zalesňujeme kalamitní holiny, sázíme nad rámec standardního množství, letos se pohybujeme kolem 15 až 20 hektarů sázení, přičemž jiné roky je to zhruba 5,“ říká hajný Jaroslav Kadlec, který má na starosti polesí Kotel, Cháchov blízko silnice na Šťáhlavy.

Sázení stromků na Rokycansku

U šťáhlavské silnice najdeme také lesní školku. „Z této lesní školky zásobujeme všechna polesí naší společnosti, jsme soběstační asi ze 70 procent, zbytek sazenic nakupujeme od jiných dodavatelů. Ve školce je nyní odhadem kolem 300 tisíc sazenic. My vyndáváme dvouleté semenáčky, ty lepší použijeme hned na výsadbu do lesa a ty zbývající, kterých je asi 90 procent, speciálním strojem sázíme do školky do řádků, zde dva roky rostou a pak je teprve vyndáme a použijeme do lesa,“ popisuje jednatel společnosti Lesy města Rokycan Stanislav Suda.

Sázení stromků na Rokycansku

Přípravu sazenic i samotné sázení komplikuje letošní studené a deštivé jaro. Zaměstnanci lesů musí dohánět několikatýdenní skluz. Proces je ale v každém případě třeba dokončit ještě v dubnu, než bude horko – později už by se většina stromků neuchytila. Po zalesňování čeká lesníky ochrana proti škůdcům, vyžínání okolo sazenic, probírky a prořezávky.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio