V sanitkách záchranné služby budou jezdit s lékaři policisté

1. červen 2005

Ve většině sanitek v Plzni bude s lékaři od prvního červnového dne jezdit i policista. Denně tak nastoupí do neobvyklé služby čtyři muži z dopravní nebo pořádkové policie. Městské ředitelství Policie ČR a Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje tak zahajují v republice unikátní projekt, jehož cílem je, aby se policisté během stáží u záchranné služby naučili přímo v praxi poskytovat první pomoc. Lékaři zase získají v policistovi v uniformě oporu a pomoc v případě napadení útočníky.

Policisté sice absolvují teoretický kurz první pomoci. Mnozí se ale, stejně jako řada jiných lidí, v konkrétní situaci bojí nebo neumí zasáhnout a pomoc poskytnout. Ředitel plzeňské policie Jiří Houba se domnívá, že periodické odborné přípravě policistů tato část vzdělávání chybí. Plzeňské policejní ředitelství počítá s tím, že během roku by se mělo na stážích u záchranářů vystřídat kolem 300 policistů pořádkové a dopravní policie. Měli by každoročně absolvovat teoretický kurz a nejméně 40 hodin praktické služby.

Ředitel záchranné služby Jiří Lojda nepopírá, že přítomností policisty v sanitce zvyšuje bezpečnost vlastních lidí, které často napadají opilí pacienti.Uvedl, že policisté budou vyjíždět ke všem typům případů - dopravním nehodám, úrazům i srdečním příhodám. Měli by jezdit zejména při takzvaném rendez- vous systému - tedy tehdy, kdy k pacientovi nejede přímo sanitka, ale lékař v plně vybaveném osobním automobilu. Policista může být i v další sanitce, kterou si případně zasahující lékař na místo přivolá. Podobný systém funguje dobře už několik let i s hasiči.

Logo

Hlavní výhodou programu je podle Houby zejména to, že policisté se naučí poskytovat první pomoc přímo v atmosféře a nervozitě konkrétního případu. Nebudou sice přímo ošetřovat pacienty, budou ale pomáhat zdravotníkům a pokud to bude vyžadovat situace, budou plnit své povinnosti policisty.

autor: lsm
Spustit audio