Vacíkov a Roželov. Krásné zámečky uprostřed brdských hvozdů

26. září 2021

Brdské lesy nenabízejí jen krásnou přírodu, můžete tady také narazit na několik zajímavých staveb. Krom známého loveckého zámečku Tři trubky zde najdete třeba Vacíkov či nedaleký Roželov.

Uprostřed velkého anglického parku, na jehož začátku se dočtete příběh o zde zastřeleném hajném, se nachází lovecký zámeček Vacíkov z let 1874-1875. Nechal jej tady vystavět tehdejší majitel březnického panství hrabě Eduard Pálffy z Erdödu. „Jedná se o dřevěné stavení na kamenné podezdívce, přičemž jedno křídlo je vyzdviženo do poschodí. Štíty, lomenice, balkonek a ostatní prvky jsou bohatě zdobeny krásnými řezbami. Pokud se dostanete do interiéru, můžete tam vidět původní dřevěné podlahy, obklady, stropy a schody,“ popsal stavbu pracovník Podbrdského muzea Rudolf Šimek.

V zámečku je dokonce možné se ubytovat. „Stavba byla před několika lety zrekonstruována a jejím vlastníkem jsou Lesy České republiky. Je to taková přerostlá lovecká chata, kterou můžeme přirovnat ke Třem trubkám a zámečku Roželov,“ řekl Šimek.

Zhruba po 5 kilometrech se dostanete právě k Roželovu, který už na první pohled není v tak dobrém stavu, jako je Vacíkov. „Je to pozdně klasicistní budova, která zde stojí od roku 1852. Je zdobená štukaturou a může trochu připomínat nádraží z počátku 20. století,“ popsal pracovník muzea.

Zámeček Roželov

„Nejdříve byl zámeček vybudován jako myslivna. Téměř o 50 let později byla k myslivně přistavěna kaple a pak už nic nebránilo tomu, aby se Roželov stal letním sídlem pražských arcibiskupů. V polovině 20. století tudy procházela demarkační linie oddělující armády v roce 1945. V 50. letech se zámeček stal nedobrovolným domovem vůdčích osobností českých katolíků. Roželov je tak spojen s Josefem Beranem, Františkem Hálou, nebo Janem Šrámkem,“ vyložil průřez historií místa Rudolf Šimek.

Zámeček také jednu dobu sloužil jako rekreační středisko a nedaleko budovy byl vybudován chatkový pionýrský tábor s koupalištěm. „Po církevních restitucích se zámeček Roželov vrátil do rukou Arcibiskupství pražského,“ řekl Šimek.

Pokud ke zděnému zámečku zavítáte, povšimněte si dvou litinových erbů na jeho fasádě: „Pražští arcibiskupové totiž dlouhá léta vlastnili rožmitálskou slévárnu. Jeden erb je z poloviny 19. a druhý z počátku 20. století,“ uvedl muzejník.

Vzdálenost od Plzně: cca 55 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.