Válečný kryt využije plzeňská zoo pro novou expozici

12. březen 2007

Bývalý válečný kryt v plzeňské zoo, o němž většina občanů města neví, se promění v expozici netopýrů, ježků a některých druhů hadů. Zoologická zahrada už má téměř hotový projekt. Nyní se prostor vyklízí a zajišťuje. Zahrada už jednu "noční" expozici má, je zaměřená na Afriku.

Válečný kryt je ve svazích pod botanickou zahradou. Podle slov mluvčího zoo Martina Vobruby, umístěna by tu měla být menší zvířata, která žijí v podzemní anebo vyhledávají tmu či šero. V nových prostorách budou živočichové z evroasijské zóny. Investice by neměly být vysoké. Návštěvníci dostanou při vstupu ochranné přilby a baterky.

Podzemní komplex je umístěn v horní části svahu a jeho součástí je 25 metrů dlouhá přístupová štola. Další úniková chodba je o 20 metrů delší. Objekt tvoří několik místností za sebou. Jde zřejmě o desítky let nevyužívaný válečný kryt. V evidenci městských krytů samozřejmě nefiguruje.

Logo

Prostory si loni prohlédli inspektoři báňského úřadu. Z jejich protokolu například vyplývá, že třiceticentimetrové cihlové zdivo štoly je místy silně narušené a kvůli špatnému odvodnění vlhké.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio