Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky patří k tradičnímu vánočnímu pečivu. Traduje se, že vídeňští cukráři na počest vítězství nad osmanskými Turky začali s výrobou rohlíků a rohlíčků ve tvaru půlměsíce. Zda to je pravda, těžko dnes posoudíme. Faktem zůstává, že vanilkové rohlíčky jsou stálicí na vánočním stole. Připravené podle tohoto receptu mají nejen vynikající chuť, ale také se dobře dělají, nelámou se ani neroztékají.

Suroviny:

210 g másla

280 g polohrubé mouky

100 g mletých neloupaných mandlí nebo oříšků

70 g moučkového cukru

1 bílek

na obalení moučkový cukr promíchaný s vanilkovým

Postup:

Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu ztuhnout.

Z připraveného těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na stejné kousky, ze kterých vytvarujeme malé rohlíčky.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Ještě horké obalujeme v moučkovém a vanilkovém cukru.

Čas potřebný ke změknutí je obvykle 5–10 dnů.