Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky patří k tradičnímu vánočnímu pečivu. Traduje se, že vídeňští cukráři na počest vítězství nad osmanskými Turky začali s výrobou rohlíků a rohlíčků ve tvaru půlměsíce. Zda to je pravda, těžko dnes posoudíme. Faktem zůstává, že vanilkové rohlíčky jsou stálicí na vánočním stole. Připravené podle tohoto receptu mají nejen vynikající chuť, ale také se dobře dělají, nelámou se ani neroztékají.
Suroviny:
210 g másla
280 g polohrubé mouky
100 g mletých neloupaných mandlí nebo oříšků
70 g moučkového cukru
1 bílek
na obalení moučkový cukr promíchaný s vanilkovým
Postup:
Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu ztuhnout.
Z připraveného těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na stejné kousky, ze kterých vytvarujeme malé rohlíčky.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Ještě horké obalujeme v moučkovém a vanilkovém cukru.
Čas potřebný ke změknutí je obvykle 5–10 dnů.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.