Vánoce radostné a veselé...

17. prosinec 2008
Publicistika

Zmocňují se vás tiky z podezření, že svátky se nezadržitelně blíží a vy jste ve skluzu? Nenechte se vykolejit povinnostmi! A raději si poslechněte malou vánoční instruktáž, kterou vám z Města Touškova posílá farář Jiří Barhoň. Jeho fejeton čte Bronislav Kotiš.

Už odmalička byly pro mne Vánoce těmi nejkrásnějšími svátky, na které jsem se těšil a svým způsobem je prožíval po celý rok. Ještě dnes, po mnoha letech, si vzpomínám na slova naší učitelky zeměpisu ze Základní školy, která mi nejen o Vánocích říkávala: "Hochu, hochu, už si zase koleduješ - abych tě nechala propadnout!"

Vánoce

Mnoho svých dětských snů jsem musel nakonec změnit, ale láska k Vánocům mě neopustila ani v dospělosti a doufám, že mi vydrží déle než vlasy na hlavě. Proto mě vždycky bolestně píchne u srdce, když vidím, co všechno lidé o Vánocích dělají. Kupují, vaří, smaží a škvaří, honí se, potí a funí, namísto toho, aby je prožili tak, jak mají. Jsou to přece svátky Kristova narození, a ne lidského chvatu a vyčerpanosti.

A jak je tedy prožít? Jako inspiraci nabízím malou vánoční instruktáž. Měli bychom je prožít se svými blízkými, něco jim darovat, ale zároveň navštívit i druhé lidi a udělat tím radost také jim. Zcela určitě bychom měli jít do kostela na půlnoční mši svatou i další bohoslužby a to vymrznutí, které nás tam čeká, přinést Ježíši jako malý obětní dar. Kromě toho je dobře si během několika volných vánočních dní také trochu odpočinout, zrekreovat se i pobavit, neboť jsme jenom lidé.

Vánoce sice začínají 25. prosince, ale v našich krajích je ustáleným zvykem slavit je už o den dříve, 24. prosince večer, protože člověk nikdy neví, jestli by pod stromečkem ještě něco našel, kdyby k němu přišel až druhý den ráno.

dárek

Na Štědrý den k večeru se proto shromáždíme přede dveřmi pokoje, ve kterém máme vánoční stromek, a v posvátné bázni čekáme až zacinká zvonek zvoucí nás k němu. Jakmile se to stane, nepropadneme zmatku a panice jako ostatní, nýbrž hlasitě zvoláme: "Telefon!" A zatímco jej ostatní běží do předsíně zvednout, my v klidu a pohodě vstoupíme do pokoje, dárky pod stromečkem přebereme, malé ponecháme (beztak jsou od nás) a ze zbývajících si dobře vybereme.

Mnoho legrace se dá o Vánocích užít nejen doma, ale také venku, hlavně na sněhu a na ledě. Přitom musíme samozřejmě dbát na to, abychom se nezranili. Taková komplikovaná zlomenina ruky, nohy či vazu může zanechat trvalé následky na celý život.

Budete-li o Vánocích na horách, dejte si velký pozor na laviny! Není nic horšího než padající lavina. Úplně nejhorší ze všech padajících lavin je ta, která padá na vás. Kdyby se přesto stalo, že by vás lavina zasypala, nikdy pod ní nezůstávejte déle než dva tři dny, jinak to pěkně odstůněte.

Vánoční duhová prskavka

Nejlepší ze všeho však o Vánocích je, ať už je sníh nebo ne, dělat dobré skutky. Velice milým a pěkným skutkem je přijít třeba na Boží hod k sousedům na oběd. Zvláště tehdy, když to nečekají. A když si po takovém dobrém a tučném hodobožovém obědě u nich v obýváku na pohovce trochu zdřímnete, asi tak do večeře, po které si vezmete domů na památku ještě banánovou krabici vánočního pečiva, aby si nemysleli, že jste upejpaví nebo že vám nechutnalo, a slíbíte, že příští rok přijdete zase, můžete si být jisti, že to byl ten nejlepší dobrý skutek, jaký jste o Vánocích vykonali. Sousedi vás totiž budou mít nyní tak rádi, že vás budou chtít samou láskou sníst. Nic jiného jim totiž už nebude zbývat.

Jak vidíte, Vánoce jsou svátky radostné a veselé. Přeji vám, abyste je hezky prožili, jistě daleko lépe než jsem nastínil v této nedokonalé malé instruktáži. Třeba tak, že až půjdete na Boží hod k sousedům na oběd, nepůjdete sami, ale vezmete s sebou celou rodinu a blízké příbuzné.

autor: Jiří Barhoň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.