Vánočka
podle paní Jarmily z Plzeňska.
Suroviny
- 0,5 kg polohrubé mouky
- 1 kostka kvasnic
- 1 lžíce moučkového cukru
- 7 cukerínů
- 4 polévkové lžíce oleje
- 2 celá vejce
- mléko na kvásek
- rozinky
- citrónová kůra
- 1 vanilkový cukr
- sůl
Postup:
V mléce rozpustíme cukeríny. Mouku nasypeme do mísy, připravíme kvásek, necháme vykynout, přidáme další suroviny a necháme 30 minut kynout. Upleteme vánočku, pomažeme vejcem, posypeme mandlemi nebo mákem. Pečeme 30 minut při teplotě 150° C.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.