Vánočka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Jarmily z Plzeňska.

Suroviny

  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 1 kostka kvasnic
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 7 cukerínů
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • 2 celá vejce
  • mléko na kvásek
  • rozinky
  • citrónová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • sůl

Postup:

V mléce rozpustíme cukeríny. Mouku nasypeme do mísy, připravíme kvásek, necháme vykynout, přidáme další suroviny a necháme 30 minut kynout. Upleteme vánočku, pomažeme vejcem, posypeme mandlemi nebo mákem. Pečeme 30 minut při teplotě 150° C.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.