Vánoční menu v časopisech z roku 1906 a 1926, podívejte se
Jak se na Štědrý den a Boží hod vánoční stravovali naše prababičky a pradědečkové? Porovnejte svůj jídelníček s jejich. Prolistovali jsme staré tiskoviny.
Nahlédnout do života našich předků prostřednictvím dobových časopisů je svým způsobem dobrodružství. Objevujete, jak se jim žilo, co považovali za důležité a jestli a nakolik se lišili od nás. Která sváteční jídla přetrvala do dnešní doby a která naopak vymizela?
Úryvek z Lady, přílohy časopisu Módní svět, vydané v Mladé Boleslavi 15. prosince 1906 nakladatelem Karlem Vačlenou
Jídelník k večeři štědrovečerní bývá u nás, v Čechách, v kuchyních středního, měšťanského stavu po většině stejný. Je to:
Rybí polévka.
Kapr na černo, české to jídlo, s knedlíky. Někde přikládá se k nim i zelí.
Jablkový závin, nebo jiný moučník, jak ve které rodině je zavedeno.
Smažená ryba, k tomu celerový nebo zelný salát.
Zákusky, jablka, ořechy, jižní ovoce a vánočka doplňují večeři.
Ve mnohých rodinách je zavedeno, že k večeři pekou se vdolky, buď lité, nebo smažené, či pečené v troubě.
Bohatší stolování rozmnoží se ještě rybami v rosolu, vařenými na modro, hlemýždi, škeblemi, krémy a pod.
Mimo kapry upravuje se ještě také štika a šíl.
Úryvek z Rodiny, časopisu pro zábavu a poučení, sešitu 5, ročníku 1926 – 27, nakladatele Aloise Hynka v Praze
O Božím Hodě peče se s oblibou husa, krocan, zajíc nebo zvěřina. Hodí se vůbec každá pečeně, také drůbež, k níž podává se kompot a saláty. Kdo chce a může, podá po dobré polévce nějaký předkrm. Je-li pečeně vydatná, jako husa, krocan, zajíc, tak se podá předkrm lehčí, třeba oblíbené sekaniny v mušlích nebo plnění plži. Je-li pečeně menší, třeba bažant, koroptve, kohout, připraví se ryba v rosolu, nebo z telecího masa z kýty falešný losos v rosolu. Po pečeni se může podati ihned dort, drobné cukroví, černá káva a likéry.
Související
-
Hlemýždi jsou opět vánoční delikatesou jako za první republiky
Hlemýždě si spojujeme především s Francií, jejich konzumace má ale dlouhou tradici i u nás. Hlemýždí maso bylo po staletí v téměř celé Evropě považováno za postní pokrm.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.