Vánoční menu v časopisech z roku 1906 a 1926, podívejte se

25. prosinec 2022

Jak se na Štědrý den a Boží hod vánoční stravovali naše prababičky a pradědečkové? Porovnejte svůj jídelníček s jejich. Prolistovali jsme staré tiskoviny.

Nahlédnout do života našich předků prostřednictvím dobových časopisů je svým způsobem dobrodružství. Objevujete, jak se jim žilo, co považovali za důležité a jestli a nakolik se lišili od nás. Která sváteční jídla přetrvala do dnešní doby a která naopak vymizela?

Úryvek z Lady, přílohy časopisu Módní svět, vydané v Mladé Boleslavi 15. prosince 1906 nakladatelem Karlem Vačlenou

Jídelník k večeři štědrovečerní bývá u nás, v Čechách, v kuchyních středního, měšťanského stavu po většině stejný. Je to:

Z Lady, přílohy časopisu Módní svět (1906)

Rybí polévka.

Kapr na černo, české to jídlo, s knedlíky. Někde přikládá se k nim i zelí.

Jablkový závin, nebo jiný moučník, jak ve které rodině je zavedeno.

Smažená ryba, k tomu celerový nebo zelný salát.

Zákusky, jablka, ořechy, jižní ovoce a vánočka doplňují večeři.

Ve mnohých rodinách je zavedeno, že k večeři pekou se vdolky, buď lité, nebo smažené, či pečené v troubě.

Bohatší stolování rozmnoží se ještě rybami v rosolu, vařenými na modro, hlemýždi, škeblemi, krémy a pod.

Mimo kapry upravuje se ještě také štika a šíl.

Úryvek z Rodiny, časopisu pro zábavu a poučení, sešitu 5, ročníku 1926 – 27, nakladatele Aloise Hynka v Praze

Z Rodiny, časopisu pro zábavu a poučení (1926 – 27)

O Božím Hodě peče se s oblibou husa, krocan, zajíc nebo zvěřina. Hodí se vůbec každá pečeně, také drůbež, k níž podává se kompot a saláty. Kdo chce a může, podá po dobré polévce nějaký předkrm. Je-li pečeně vydatná, jako husa, krocan, zajíc, tak se podá předkrm lehčí, třeba oblíbené sekaniny v mušlích nebo plnění plži. Je-li pečeně menší, třeba bažant, koroptve, kohout, připraví se ryba v rosolu, nebo z telecího masa z kýty falešný losos v rosolu. Po pečeni se může podati ihned dort, drobné cukroví, černá káva a likéry.

 

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související