Vdolky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

recept ze čtrnáctideníku Plzeňák zaslala Miloslava Pondělíková z Blovic

Suroviny :
50 dkg hladké mouky
1 vejce
2 dkg droždí
1/4 l mléka
1/2 lžičky cukru
1/2 lžičky soli

Postup:

Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek a nalijeme do proseté mouky, přidáme vejce a nakonec sůl. Utvoříme hladké těsto (popř. přidáme trochu mléka) a necháme kynout cca jednu hodinu. Těsto rozdělíme na pomoučeném vále a vytvoříme malé bochánky, které necháme ještě asi půl hodiny odpočinout.

Bochánky prsty rozklepeme na silnější placky a pečeme na plátech kamen nebo na litinové pánvi na sucho na středně silném ohni.

Po upečení ještě teplé vdolky omastíme máslem a posypeme tvrdým strouhaným perníkem nebo kakaem (grankem). Vdolky je též možno pomazat hruškovými povidly a posypat tvrdým strouhaným tvarohem, polít smetanou.

autor: posluchač