Ve skanzenu v Chanovicích otevřeli novou chalupu

16. červen 2024 17:00

Jak se žilo v Pošumaví v minulých staletích v Pošumaví? Přesně to ukazuje skanzen lidové architektury v Chanovicích na Klatovsku. Nově tam otevřeli roubenou chalupu z 18. století.

Skanzen v Chanovicích na Klatovsku otevřel roubenou chalupu s chlévy z konce 18. století. Chalupa je původně z Třebýciny u Klatov a na svoji obnovu čekala v depozitáři zhruba 30 let. Její znovupostavení pak trvalo tři roky a stálo zhruba 11 milionů korun, přičemž dotace z IROP činila 7 milionů a Plzeňský kraj dodal 3,5 milionu korun. „Dům samotný pochází z asi 80. let 18. století,“ prozradil správce skanzenu Libor Kodýdek. „Zachraňovali jsme ho v roce 1995, kdy už neměl ani krov, stropy byly částečně propadlé a zhroutily se klenba a komín černé kuchyně.“

Teď je budova součástí celého selského dvora se stodolou, roubenou kolnou a špýcharem a návštěvníci si tak mohou udělat obrázek o tom, jak vypadal život na vesnici a jaké zemědělské a řemeslné činnosti jeho obyvatele nejvíce zaměstnávaly v 18. a 19. století. V celém skanzenu je téměř 20 nemovitostí, které představují lidovou architekturu Pošumaví. Muzeum je přístupné denně kromě pondělí. Loni ho navštívilo 13.000 lidí.

autoři: Jitka Englová , abk
Spustit audio