Ve Velharticích mají výjimečné zařízení – bramboromat. Už se stal místní atrakcí

24. červenec 2020 10:00

Do automatu si běžně chodíme třeba pro kávu nebo i pro mléko. Ve Velharticích na Klatovsku mají nově automat na brambory. V obci sídlí firma Vesa, která se už šedesát let zaměřuje právě na pěstování a šlechtění brambor. Bramboromat umístila při cestě na hrad a stal se nečekaně i jednou z místních atrakcí.

Bramboromat ve Velharticích

Není to žádná bedna, z které by padaly brambory. Jsou to vrata od stodoly, v kterých je otvor na rouru. Z té se sypou brambory. Je zde i dřevěná bedýnka s taškami, mincovník a návod k obsluze. Z druhé strany automatu už je zařízení složitější. Nejdůležitější je pásová váha, na které se váží brambory třeba, když se dávají do pytlů.

„Váha si už předem naváží určitou váhu. My si nastavíme, že chceme něco před 2 kila a jakmile do mincovníku přijdou peníze, dá váze signál, otevře se klapka a tu dávku brambor vysype,“ popsal obchodní zástupce firmy Jan Lhotský. Původně to bylo zamýšleno jako propagace, ale ten odbyt je podle něj pěkný, denně se prodá tak 100 kilogramů brambor.

Chceme lidi naučit kupovat české brambory

Bramboromat ve Velharticích

„Od toho automatu si slibujeme to, že naučíme lidi chodit k českým zemědělcům pro české brambory. Když je ochutnají, zjistí, že chuť je dobrá a cena příznivá, řekl technik šlechtění Vladislav Klička. „Mohla být to být inspirace pro naše vlastní zákazníky, kterým dodáváme hlavně sadbové brambory a oni potom prodávají ze dvora.“

Bramboromat bude ve Velharticích fungovat do podzimu a odrůdy brambor se v něm budou měnit tak, jak bude postupovat sklizeň.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio