Velikonoční chléb pinca. Těsto je slazeno pouze medem

Tento recept pochází z východního Slovinska a je oblíbený i v Chorvatsku. Tam připravují pincu tak, že z těsta upletou menší houstičky a zapletou do nich obarvená vajíčka.

Ingredience
  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 70 g másla
  • 20 g droždí
  • 2 polévkové lžíce medu
  • ½ lžičky soli
  • 1 vanilkový cukr
  • citrónová kůra
  • trochu muškátového květu
  • 150 g rozinek
  • Suroviny na vymazání a vysypání formy: máslo
  • mandlové lupínky
  • strouhanka

Z droždí, několika lžic vlažného mléka, lžičky medu a trochy mouky uděláme kvásek, který necháme zkynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, sůl, koření a utřené máslo se žloutky a medem. Zaděláme těsto, do kterého nakonec vpracujeme rozinky. Na teplém místě necháme zkynout.

Pekáč nebo formu silně vymastíme tuhým máslem, vysypeme lupínky mandlí a podsypeme jemnou strouhankou. Vykynuté těsto dáme do pekáče a necháme ještě asi 20 minut odpočinout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut při 175°C. Upečený velikonoční chléb vyklopíme a silně pocukrujeme.

Těsto se zdá podobné jako na naše mazance, ale krom medu se v těstě na pincu nepoužívá žádný cukr. Nechybí tam, protože med pečivo dostatečně osladí.

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.