Velká neznámá dobré myšlenky

14. červenec 2011
Publicistika

Karlovarský kraj je jedním ze dvou, které nemají zoologickou zahradu. To by se ale mohlo v budoucnu změnit. Více v příspěvku Lubomíra Stejskala nazvaném Velká neznámá dobré myšlenky.

Nejprve pro osvěžení paměti letmý návrat do loňského roku. Karlovarský kraj slavil první dekádu své existence. Součástí oslav byla i soutěž pro veřejnost. Nazvaná Nejlepší nápad desetiletí. Ačkoli hejtman Josef Novotný byl tehdy se zájmem občanů spokojen, pravda je taková, že takzvaných velkých projektů se nesešlo mnoho. Všeho všudy pouhých dvanáct. Mezi nimi myšlenka, která zaujala porotu nejvíce. Vybudovat to, co v regionu chybí. Zoologickou zahradu. Od vyhlášení výsledků a předání odměny vítězům uplynulo několik měsíců. Mnozí na původní nápad zapomněli. To ale neznamená, že zapadl. Naopak. V těchto dnech je projekt ve fázi hledání vhodné lokality. Velkou šanci má výsypka jednoho z bývalých uhelných dolů sokolovského revíru. Nachází se mezi Dolním Rychnovem a Březovou. V její prospěch hovoří i skutečnost, že leží v těsném sousedství plánovaného rekreačního centra známého jako Jezero Medard. To má vniknout na místě vytěženého stejnojmenného dolu, který je nyní napouštěn vodou z řeky Ohře.


Ale abychom zůstali nohama na zemi. Jak turistická destinace Jezero Medard, tak budoucí zoologická zahrada jsou ve fázi příprav. K jejich realizaci zbývá ještě spousta práce – a potřebná bude spousta peněz. Sami autoři návrhu zoologické zahrady připouštějí, že základní otázkou zůstavá, zda se celou věc podaří zafinancovat. Je jistě možné spoléhat tradičně na Brusel – přesněji na regionální operační program. Jenomže: to vyjít může, ale také nemusí. Tedy: do budoucna velká neznámá. A velkou neznámou je tudíž i budoucnost uvažované první zoologické zahrady v Karlovarském kraji.

Sokolovská pánev - letecký pohled/ 2007


Zatím se kompletují analýzy a podkladové materiály. A hledá se její charakter. Především na něm bude záležet životaschopnost krajského nápadu desetiletí. Jeho autory jsou dva Petrové – Adamec a Krása. Obě jména časem možná zapomeneme. Pokud se ale jejich originální a přitom docela obyčejnou vizi podaří dovést do konečného stadia, nikdo nikdy jim jejich přínos pro zvýšení prestiže a přitažlivoti regionu nevezme. Co je ale důležitější, život obyvatel i návštěvníků kraje bude o jednu příležitost bohatší.

Přejme si, aby se to podařilo.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.