Velká písmena uvnitř slov

22. září 2010

V současné češtině se silně dostávají do módy rozmanité inovace zápisu slov. Dnes budeme hovořit o výrazech, v nichž se objevují velká písmena uvnitř slova, jako např. deLux (psáno s velkým L), iMac (psáno s velkým M), antiWagner (psáno s velkým W), eKoruna (psáno s velkým K) atd.

Pro přehlednost bychom si měli jednotlivé typy pojmenování rozdělit, protože nejsou všechny stejné. První větší skupinu tvoří pojmenování řekněme tradičního typu. Jsou to výrazy, z jejichž stavby snadno poznáme, co označují. Spojuje je také to, že dosavadní kodifikační příručky jednoznačně doporučují, jak bychom je měli psát. Máme tu na mysli takové výrazy jako Antiwagner, Antiklaus, Minimarshallův, Nečech, Pseudokallisthenes, Praslovan apod. U nich se někdy objevuje psaní s velkým písmenem uprostřed slova, ale to je prostě chybný zápis. Velké písmeno tu píšeme vždy jen na začátku, takže nepíšeme např. praSlovan s malým p a velkým S, ale Praslovan s velkým p.

Existují i výrazy, u kterých je velké písmeno uprostřed slova správné?

Ano, takové existují, ale přesnější by bylo spíše říci, že jsou to výrazy, u kterých je velké písmeno uvnitř slova prostě tolerované nebo nevyhnutelné. Patří sem pojmenování nová, v jazykových příručkách dosud nezachycená. Jsou jimi hlavně výrazy obsahující e- a i- na začátku. Toto počáteční e- a i- najdeme hlavně v označení elektronických a internetových produktů, např. iMac [ajmek] (psáno imac, s malým i a velkým M) nebo v názvu bankovního produktu ePeníze, psáno s malým e a velkým P. Podobných názvů výrobků je celá řada a mají velmi různé podoby, např. si uveďme ještě proFem, psáno s malým p a velkým F nebo inProjekt s malým i a velkým P.

Jak by se takové výrazy psaly na začátku věty?

To je právě problém, se kterým se pisatelé utkávají s obtížemi. Celá sféra obchodní a komerční komunikace vykazuje velkou tendenci neobměňovat zápis názvu za žádných okolností, a tudíž zcela nejvhodnější je se pozici na začátku věty úplně vyhnout a předřadit před název obecné podstatné jméno, např. Produkt ePeníze.

Jsou takové názvy hodně frekventované?

Ano, rozhodně nejsou ojedinělé. Sice nejsou svým způsobem zápisu právě nejvýhodnější, ale obchodní a komerční komunikace je už svým způsobem vstřebala a v názvech produktů nejsou nijak zvlášť závadné. Jsou prostě specifické.

autoři: Květa Bodollová , Martin Prošek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.