Více než 450 milionů korun letos půjde v Plzeňském kraji na sociální služby

12. únor 2015

Skoro 370 milionů korun si mezi sebe rozdělí poskytovatelé sociálních služeb v Plzeňském kraji. Návrh schválili tento týden zastupitelé. Jedná se o státní peníze, které od letošního roku nově přerozdělují hejtmanství.

"O dotaci si požádalo 111 organizací na celkem 247 sociálních služeb. Jedná se o celé spektrum - od služeb terénních až po služby pobytové, jako jsou třeba domy pro seniory. Rok 2015 je pilotním rokem, po provedené novele o sociálních službách na nás přešlo právo a povinnost rozdělovat finanční prostředky, takže to bereme jako nějaký pilotní rok, nebo zkoušení. Systém rozdělování dotací po nějakém čase vyhodnotíme a uvidíme, jak to bude v příštím roce.", vysvětlil vedoucí odboru sociálních věcí na plzeňském hejtmanství Filip Zapletal.

Podle radního pro sociální věci Zdeňka Honze se dotace příliš neliší od loňska. Plzeňský kraj dá letos na sociální služby ze svého rozpočtu ještě 19 milionů a z evropských zdrojů dalších 62 milionů korun.

Podle Filipa Zapletala už několik let stagnuje zájem o domovy pro seniory, naopak roste poptávka po terénních pečovatelích, kteří navštěvují seniory doma. Lidé využívají domovy, až když je skutečně potřebují.

Díky metodice ministerstva dostanou žadatelé podporu, která nemohla být nižší než 85 procent a nesměla překročit 130 procent skutečnosti loňského roku. Neuspělo pouze šest služeb, jejichž projekty nebyly v souladu se střednědobým programem rozvoje sociálních služeb. Smlouvy se všemi organizacemi budou podepsané do konce března. Pokud ministerstvo pošle kraji peníze, organizace by také v tomto termínu měly mít finanční prostředky na svých účtech, uvedl Filip Zapletal. Nejprve dostanou 60 procent a zbytek k 15. červenci.

Plzeňský kraj rozdělí letos na sociální služby přes 368 milionů korun, je to o 13 milionů více než v loňském roce. A přibližně stejnou částku by si měl kraj udržet každoročně minimálně do roku 2017, dokdy mají všechny kraje dostávat od MPSV téměř osm miliard korun plus inflaci.

Spustit audio