Vídeňské koláčky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:


350 g polohrubé mouky
130 g másla
25 g droždí
1/8 l mléka
70 g moučkového cukru
citrónová kůra
3 žloutky
sůl

vejce na potření
malinová zavařenina
sníh ze 3 bílků
50 g mandlových lupínků
moučkový cukr na posypání


Postup:

Z droždí, 1 lžičky cukru, 3 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.
V míse utřeme máslo s cukrem do pěny a postupně přidáváme žloutky jeden po druhém. K utřené hmotě přidáme mouku, sůl, strouhanou citrónovou kůru a připravený vykynutý kvásek. Vše zaděláme zbylým vlažným mlékem, dobře propracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Zkynuté těsto rozdělíme na pomoučeném vále na 40 stejných kousků. Z nich uděláme malé koláčky. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a středy naplníme zavařeninou. Koláčky poklademe na pomaštěný plech a po krátkém zkynutí pečeme v předehřáté troubě. Když koláčky začínají růžovět, navršíme na ně tuhý sníh z bílků, posypeme
mandlovými lupínky a cukrem, vložíme zpět do trouby a koláčky dopečeme.

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

40 koláčků

autoři: šéfkuchař , Mirka Kuntzmannová