Víkendové kulturní tipy

15. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Sobotní kulturní tipy

„Freddie - The King of Queen" - nový taneční muzikál o životě a kariéře Freddieho Mercuryho má premiéru v Komorním divadle v Plzni. Hudebně-taneční drama věnované vůdčí osobnosti skupiny Queen vytvořili libretista, choreograf a režisér Libor Vaculík, skladatel Petr Malásek a textař Václav Kopta a nastudoval plzeňský baletní soubor. Hlavní postavu ztvárňují zpěvák Michael Kluch a tanečník Richard Ševčík. Na premiéře v Komorním divadle budete vítáni v 19 hodin.

Slavnou operu Giacoma Pucciniho „Tosca" v režii Jana Buriana uvádí Velké divadlo. Láska dvou mladých umělců - operní zpěvačky a malíře - je ohrožena, po ženě touží šéf policie. Vše se děje na pozadí politických událostí v době napoleonských bojů proti Rakousku v Itálii. V plzeňském Velkém divadle „Toscu" uslyšíte v italském originále, doprovodí ji české titulky - dnes od 19 hodin.

Mezinárodní komorní koncert se uskuteční v Muzeu Českého lesa v Tachově. Melodie autorů z celého světa zahrají interpreti z Česka, Japonska a Chile. Vstupné je dobrovolné, začátek koncertu v bývalém klášterním refektáři v 16 hodin.

Ceny „Žebřík 2013" dnes budou uděleny v Plzni. Show moderovaná Tomášem Hanákem a Bárou Polákovou proběhne od 20 hodin v areálu Fakulty umění a designu Západočeské univerzity v Plzni. Předáno bude celkem 27 cen v 9 kategoriích, dojde i na cenu pro Osobnost Žebříku a Cenu o nejkreativnější počin Západočeské univerzity. Na akci vystoupí Miroslav Žbirka, Tomáš Klus, Matěj Ruppert a další zpěváci a hudebníci.

Nespoutaná, punkově přímočará energie kapely Už jsme doma vás v 21 hodin pohltí v House of Blues v Plzni. Jedná se o další doprovodnou akci festivalu „Smetanovské dny".

Moderní tragédii na motivy Shakespearovy hry „Romeo a Julie" přiváží dnes do Spáleného Poříčí tvůrčí skupina Mladá Sada z Horní Břízy. Představení je naplánováno od 19 hodin ve spálenopoříčské Sokolovně.

Na „Žabákova dobrodružství" můžete s dětmi od 4 let zamířit do Divadla Alfa v Plzni. Maňásková inscenace se spoustou písniček, kterou na motivy knížky Kenneta Grahama napsal Ivo Fišer, vás v plzeňském Divadle Alfa čeká od 15 hodin.

Klasickou pohádku „O neposlušných kůzlátkách" nabízí D-klub v Plzni-Doubravce. Od 15 hodin ji tam předvede Divadlo Dráček.

Na výstavu „Kočárky ze soukromé sbírky Miloslavy Šormové" láká Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Miloslava Šormová sbírá kočárky a kolébky od 2. poloviny 80. let a nyní jich vlastní už 160 kusů. V Mariánské Týnici si mimo jiné můžete prohlédnout dětský kočárek z vrbového proutí s loukoťovými koly přibližně z roku 1880 nebo secesní kolébku z roku 1915. Muzeum a galerie severního Plzeňska má v březnu mimořádně otevřeno každou sobotu od 10 do 16 hodin, jinak běžně každý pracovní den od 9 do 15 hodin.

Nedělní kulturní tipy

Hudebně-literární matiné „Český rok" od 10:30 v Českém rozhlasu Plzeň, koncert Bennewitz Quarteta a Lukáše Pavlíčka od 15 hodin v sále Sboru Církve bratrské na Doudlevecké 31 a netradiční hudební pořad nejen pro děti „Pět ran do čepice aneb Písně Krysáků a jejich přátel" od 15 hodin v Měšťanské besedě - to je dnešní nabídka „Smetanovských dnů" v Plzni.

Americký muzikál „Footloose aneb Tanec není zločin" pak v rámci festivalu „Smetanovské dny" uvádí plzeňské Komorní divadlo. Příběh o tanci přináší výpověď své generace, podobu muzikálu mu dala trojice autorů Pitchford, Bobbie a Snow. V inscenaci režiséra Romana Meluzína se uplatňují především mladí sólisté plzeňského muzikálového souboru - dnes odpoledne od 14 hodin v plzeňském Komorním divadle.

„Sestup Orfeův" má - také ve 14 hodin - na programu Velké divadlo v Plzni. Autor Tennessee Williams děj zasadil do krutého prostředí puritánského amerického Jihu, kde naráží na odpor všechno nekonformní a osobité. Z pocitu osamění se tam rodí vášnivá touha po lásce, porozumění a vzájemném naslouchání.

S hořkou komedií „Láska", jejímž autorem je americký dramatik Murray Schisgal přijíždí dnes do Mariánských Lázní pražské Divadlo Bez Zábradlí. Satirická hra se pokouší ukázat, jak trapné je, když předstíráme, že lásku známe, a přitom vůbec netušíme, co je pravým obsahem tohoto slova. S herci Karlem Heřmánkem, Ivanou Chýlkovou a Zdeňkem Žákem ji nastudovala režisérka Alice Nellis. V mariánskolázeňském Městském divadle budete vítáni v 19 hodin 30 minut.

Brněnský Rozhlasový Orchestr Lidových Nástrojů pod vedením Františka Černého se dnes představí v Měšťanské besedě v Plzni. Těšit se můžete na lidové písničky z Moravy, Čech, Slovenska i odjinud, muzikanti zahrají na cimbál, gajdy, vozembouch a další lidé nástroje. Koncert nazvaný „Jede Kudrna okolo Brna" začne v plzeňské Měšťanské besedě v 19 hodin.

Benefičním koncertem na podporu Nadace pro transplantace kostní dřeně dnes v Plzni vyvrcholí workshop „Gospel (až) na dřeň". Spolu s účastníky třídenní akce na něm vystoupí také plzeňský sbor Touch of Gospel. Zváni jste na 18. hodinu do kostela Evangelické církve metodistické, Husova 14 v Plzni.

Pohádkové představení Tomáše Pěkného s názvem "Havrane z kamene" na 15. hodinu připravilo Karlovarské městské divadlo. Pohádka vychází ze známého večerníčku "Malá čarodějnice", vypráví o dospívání čarodějnic a mladých lidí, o lásce a také o vůli a síle překonávat překážky. Určena je pro děti od 8 let a pro dospělé.

Klasickou pohádku „Tři zlaté vlasy děda Vševěda" přiváží dnes do Chebu příbramské divadlo. Do Západočeského divadla zamiřte na 15. hodinu.

A další klasika: Pohádku „O neposlušných kůzlátkách" předvede dnes v Měšťanské besedě v Plzni Divadlo Dráček. Beseda má pro děti v neděli tradičně vyhrazený čas - od 14:30 a od 16 hodin.

S pohádkovým představením „Matylda zasahuje aneb povídačky naší kačky" hostuje v Klatovech Divadelní agentura Praha. Desítka zvířátek z venkovského dvorku v podání čtyř herců pobaví malé i velké diváky v klatovském divadle od 15 hodin.

Filmové představení pro děti na dnešek nachystal Dům kultury v Hrádku na Rokycansku. Naplánováno je od 15 hodin.

Spustit audio