Vlekaři a hoteliéři na Šumavě i v Krušných horách počítají ztráty

Výrazné ztráty má řada provozovatelů vleků a hoteliérů v západočeské části Šumavy. Letošní zimu, kterou někteří vlekaři označují za nejhorší za 30 let, považují za katastrofální také obce. Například turisticky populární Modravsko letos v zimě navštívila oproti loňským 250.000 lidem zhruba jen čtvrtina. Také vlekaři v Karlovarském kraji hodnotí končící zimní sezonu jako velmi neúspěšnou. Zvláště provozovatelé skiareálů v nižších nadmořských polohách počítají vysoké ztráty, které odhadují na desítky milionů korun.

V šumavském areálu Belveder skončila sezona 9. března na čtvrtině tržeb. Provozovatel bude muset propustit všechny stálé zaměstnance a příští zimu provoz zajistit brigádníky.

Lanovka na Pancíř

Tržby o 60 procent nižší hlásí areál Snowhill v Kašperských Horách. Tady výrazně investovali v uplynulých třech letech a na příští rok jsou plánovány jen drobné investice. O ztrátách prý nehovoří, o poklesu zisku ano.

Největší šumavské lyžařské středisko Sport Service na Špičáku bylo v provozu jen 40 dnů. Předloni se areál otevřel už 23. listopadu a fungoval 136 dnů, letos lanovka svezla lyžaře poprvé až 26. ledna. Za tři roky investoval Sport Service do areálu přes 100 milionů korun. Velká část šla na výstavbu čtyřsedadlové lanovky. Za 15 milionů korun tam loni rozšířili plochy uměle zasněžovaných sjezdovek. Firma nyní jedná o delším rozložení splátek úvěru. Náklady se snaží snižovat i tak, že na léto zredukuje počet zaměstnanců.

Sjezdovka

Vlekaři v Karlovarském kraji se do existenčních problémů patrně nedostanou, ale vážně hrozí, že budou muset pro příští období omezit některé plánované investice do vylepšení areálů.

Skiareál Bublava na Sokolovsku patří ke střediskům v nadmořské výšce pod 1000 metrů, a tak na ni dopadly rozmary počasí v plné síle. Lyžovalo se zde sotva 35 dní. Hrozí tak odložení investic plánovaných pro příští dva roky. Provozovatelé bublavského areálu ho chtějí spojit se sousedním ve Stříbrné a už mají k dispozici i územní rozhodnutí a souhlas krajského úřadu. Náklady na projekt se pohybují kolem 100 milionů korun. Provozovatelé se chtějí pokusit situaci řešit žádostí o dotace z Evropské unie a případně i dalších zdrojů.

Klínovec

Snad jediným střediskem v Krušných horách, které se s rozmary počasí vcelku vyrovnalo a nepropadne se do výrazné ztráty, je Klínovec. Sjezdovky se tady dařilo udržet v provozu téměř nepřetržitě od konce prosince. Středisko tak vydělalo na náklady a provoz nebylo nutné dotovat z jiných zdrojů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio