Vodní hamr v Dobřívě: místo, kde se současnost prolíná s historií

11. září 2020

Unikátní technická památka, Vodní hamr v Dobřívě na Rokycansku, prošla v nedávné době rozsáhlou rekonstrukcí. Nyní je tedy možné sem zavítat a obdivovat jak historii místa, tak i její současnost, která se s historií neustále prolíná. Ve zdejší kovárně vám totiž kovář vyrobí třeba takový hřebík, a to pěkně postaru.

Z roku 1505 pochází první zmínka o dobřívské huti. Ta na místě vznikla proto, že se za rybníkem nacházelo ložisko železné rudy. "Poslední vysoká pec v Dobřívě byla vyhašena roku 1809 a o pár let později byla zbořena," uvedl správce objektu Petr Koldušek. Zajímavostí je, že místu za rybníkem se do dnešních dnů říká "V jamách", což je pozůstatek dolování právě železné rudy.

Nedílnou součástí obou hutí byla kovárna

"Kovárna byla velice důležitá z jednoho prostého důvodu: hutníci udělali svoje dílo, železo mělo určitý objem. Navíc v 16. století neznali technologii vysokých pecí, nechávali vlastní kameninu zatuhnout a vyndavali ji v tuhém skupenství. A právě z toho důvodu kovárna tu železnou houbu, jak tomu říkali naši předci, rozdělili na menší části a ty prokovávali," vysvětlil Koldušek. Takzvaná Hořejší huť fungovala převážně na výrobu kusového zboží zemědělského charakteru.

Unikátní muzeum

"Jsme jedno z mála muzeí, kde se nechá vidět kovář při práci, ty stroje jsou víceméně funkční a nechají se pouštět," řekl Petr Koldušek. Kovář Jan Suchý vyrábí přímo před zraky návštěvníků nejrůznější výrobky: "Díváme se tady na stlačovací hamr, na kterém se vyráběly takzvané cány. To byly pruty, které se vykovaly a z toho se pak dělaly hřebíky, skoby a různý materiál." Roku 2010 byl Vodní hamr v Dobřívě prohlášen za národní kulturní památku, kterou spravuje Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, pobočka Západočeského muzea v Plzni.

Vzdálenost: cca 28 km z Plzně

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio