Všech pět pohromadě. Kostel v Kašperských Horách má opět zvony

Svědky neobvyklé události byli lidé na náměstí v Kašperských Horách na Šumavě. Do věže kostela svaté Markéty tam velkokapacitní jeřáb vyzvednul pět zvonů.

V Kašperských Horách na Šumavě včera jeřáb vyzvednul do věže pět zvonů, dva z nich jsou opravené a tři úplně nové. O zvony přišel zdejší kostel vlivem historických událostí hned několikrát, tentokrát se o jejich obnovu postarali místní patrioti. Peníze na odlití zvonů a opravu těch stávajících získal pomocí sbírky Zvony pro Šumavu Šumavský kulturní spolek.

Během náročného usazování zvonů pomáhal velkokapacitní jeřáb, který musel být v dostatečné vzdálenosti od kostela, aby nepoškodil dlažbu. V okně věže si zvony přebíral zvonař Petr Rudolf Manoušek. Po hodině prací byly už dva opravené zvony ve věži, jako třetí putoval nahoru nejmenší ze třech nových zvonů sv. Anna. Pak přišel na řadu ten nejtěžší, skoro 800 kilogramů vážící zvon Panna Maria. Jako poslední vyzdvihl jeřáb zvon sv. Markéta.

Na kašperskohorské náměstí se přišel podívat také šumavský pamětník Emil Kintzl. „Je hezké pozorovat takovou dobrou věc, na kterou se složili místní obyvatelé. Ti si také zaslouží, aby jim ty zvony tady každý den zvonily,“ řekl. Také podle zdejšího faráře Jana Kulhánka farář jde o historický okamžik. „Je to více než 80 let, kdy zvony jely při rekvizici dolů, a teď jedou nahoru. Je to takový okamžik, jako když na Velikonoce přilétají zvony z Říma,“ dodal.

„Zvony jsou odlité, požehnané a teď míří do věže, takové věci se dějí jednou za 100, možná i za 500 let,“ uvedl historik Vladimír Horpeniak ze Šumavského kulturního spolku, jehož členové přišli s projektem Zvony pro Šumavu a sehnali peníze. Zvony poprvé zazvoní 10. září v 18 hodin po bohoslužbě během městských slavností.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio