Vydejte se rozluštit tajemství Kocových kamenů

13. červen 2021 15:05, aktualizováno

Víte, co jsou to Kocovy kameny? Pokud jste místo ještě nenavštívili, rozhodně se vydejte do přírodní rezervace Pleš na Domažlicku.

Miroslav Žižka

Vytesané nápisy na velkých balvanech můžete luštit v přírodní rezervaci Pleš v Českém lese. Jak prozradil Miroslav Žižka z Agentury ochrany přírody a krajiny Chráněné krajinné oblasti Český les, nejstarší nápis je z roku 1803. Poslední datovaný nápis pak pochází z roku 1936.

„Místo se nachází na bývalém panství rodiny Koců, kteří tady v Újezdě Svatého Kříže vlastnili zámek. Šlo nedělní výletní místo panstva, které zde nechávalo tesat připomínky významných událostí, třeba když se jim narodil potomek, nebo když pán skolil velkého jelena,“ vysvětlil Žižka.

Balvany jsou z ruly, protože vyvřelinami ruly je budován celý Český les. Pokud se na místo pojedete podívat, vezměte si pevnou obuv a dávejte si pozor na nepřízeň počasí. Les je totiž ponechán přírodnímu tlení a při větru by vás mohla zranit nějaká větev.

Cesta k přírodní zajímavosti není složitá. Stačí po cestě z Bělé nad Radbuzou do osady Pleš hledat odbočku s odpočívadlem. Po levé straně uvidíte dvě silnice, u zákazu vjezdu na štěrkovém plácku zaparkujete auto a půjdete po štěrkové silničce stále do kopce. „Povedou vás červené šipky na bucích,“ upřesnil Miroslav Žižka.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio