Vyrábí dřevěné brýle. Na lisu, který si sám navrhl

10. květen 2018

Mladík z Plzně uspěl v soutěži začínajících podnikatelů a na světlo světa uvedl tři kolekce svých originálních výrobků: dřevěných brýlí. Ondřeje Beka jsme po úspěchu v krajském kole Rozjezdů pozvali do vysílání Českého rozhlasu Plzeň.

Designérem a výrobcem dřevěných brýlí se nestal jen tak, ze dne na den. Všechno začalo tím, že si dřevěné brýle (čínské výroby) koupil a za pár dní nošení se mu zkřivily. Na internetu si našel postupy, jak se takové brýle vyrábějí a jak přesně vytvarovat obroučky. A pak nakreslil návrh lisu, který dnes používá ve své dílně v areálu plzeňské papírny.

Dva roky trvalo, než se ve výrobních postupech zdokonalil tak, aby mohl konkurovat kolegům z oboru. Jeho dřevěné brýle rozhodně nejsou chatrné. Jde o 11 až 13 vrstev slisované dýhy. Materiál je to speciální a poměrně nákladný. Obroučky jsou použitelné jak do dioptrických, tak do slunečních brýlí. Měsíčně na lisu dokáže vyrobit 40 nových výrobků.

Výrobky Ondřeje Beka můžete vidět například na Prague Design Weeku 21. – 27. 5. 2018.

Protože dělá se dřevem, distribuuje hotové brýle v dřevěných krabičkách. Používá dřevěné vizitky. A po opotřebování brýlí nabízí svým zákazníkům obrus a lakování zdarma – starší brýle pak vypadají znovu jako nové.

Co když přijde velká zakázka? Jak reagoval ve chvíli, kdy se dozvěděl o svém podnikatelském úspěchu v Rozjezdech? A jak vidí svoji budoucnost?  

Poslechněte si celý rozhovor Stanislava Juríka s designérem a výrobcem dřevěných brýlí Ondřejem Bekem z Plzně.    

Spustit audio