Výškovice lákají turisty i filmaře

Osada Výškovice se nachází nedaleko Chodové Plané a z celé původní obce zůstaly jen dvě stavby - kaple, u níž roste památná lípa, kterou vloni silný vítr připravil o jednu z nejsilnějších větví, a jedno stavení, které je využíváno jako chalupa k rekreaci. Pohled dokresluje šum Kosího potoka, který bývalou osadu lemuje.

Už v roce 1947 zde Jiří Krejčík natočil film Ves v pohraničí, díky tomuto filmu zůstaly zaznamenány dějiny i původní tvář Výškovic, tedy budovy i okolí. Letos se do Výškovic vypravil režisér Tomáš Mašín a natočil v bývalé osadě několik scén do připravovaného filmu Bratři. Samotný název už mnohé napoví, půjde o příběh bratrů Mašínových, připomeňme, že i režisér je vzdálený příbuzný.

Místo už by dnes nikdo podle filmu Ves v pohraničí ani nepoznal. Příroda spolu s časem zapracovala a zbytky domů jsou zarostlé náletovými dřevinami a rostlinami. Řadu let zde bojují také s bolševníkem, který dorůstá do takové výšky, až zakryje pohled na kapli. Přesto je místo velmi poutavé, okolní příroda malebného údolí Kosího potoka stále láká k procházkám. Nedaleký Lazurový vrch a další nabízí krásné výhledy do krajiny, občerstvit se můžete třeba i u minerálního pramene Čiperka.

Spustit audio