Výstavba nové galerie v ohrožení

28. únor 2011
Publicistika

Mezi nejdůležitější projekty Plzně jako Evropského hlavního města kultury 2015 patří několik náročných investičních akcí. Především výstavba nové galerie je nyní v ohrožení. Petru Kosová se touto situací zabývá v následujícím příspěvku.


K největším investicím patří revitalizace areálu bývalého pivovaru Světovar, výstavba nového Komorního divadla a nové Západočeské galerie. V současné době je jistých ale hlavně 195 milionů korun, za které město přestaví fotbalový stadion.


Jistě, také sport má svoje nároky, přesto je uvažování města záhadné: spousta obyvatel města dobrovolně a zadarmo pracovala pro to, aby se Plzeň kulturně dostala do evropské ligy. Nebylo jednoduché obstát v náročné konkurenci mezinárodní soutěže. Přesto Plzeň vyhrála - nikoli zásluhou politiků, ale především lidí, kterým na městě skutečně záleží a proto pro tento projekt obětavě pracovali. A přestože má Plzeň díky tomu šanci získat pozornost Evropy a změnit svoji budoucnost, vedení města a kraje na to reaguje stanovením zcela odlišných priorit.

Logo


Investice v rámci projektu Plzeň 2015 nejsou žádné vymyšlenosti. Cílem kandidatury je především doplnit desítky let chybějící kulturní infrastrukturu a pokusit se nastartovat kreativnější život města a regionu. Konkrétně: O Světovar se hlásí desítky zájemců, protože v Plzni opravdu chybí prostor pro umělecké občanské aktivity, které někdy kombinují více efektů, kupříkladu uměleckou a sociální rovinu. Nové městské divadlo je ze všech plánovaných investic v současné době nejvíc zpochybnitelné: spousta kritických hlasů se ptá, proč stavět tak draho, když nevíme, jakou náplň bude nové divadlo mít. Snad to bude jasnější po výběru nového ředitele Divadla J. K. Tyla.


V nejpokročilejší fázi jsou přípravy na výstavbu objektu nové Západočeské galerie. Z bohatě obeslané, transparentní soutěže s kvalitní výběrovou komisí vzešel vítězný architektonický návrh, první skutečně moderní a velká architektura v regionu. Galeristé mají nacpané depozitáře vzácnými obrazy, které by rozhodně dokázaly ve stálé expozici lákat i zahraniční turisty: stačí se podívat, jak si na mezinárodních aukcích vedou například obrazy Emila Filly. Co je ještě důležitější, stálá expozice je předpokladem pro kvalitní interaktivní semináře pro školy, rodiny s dětmi a další skupiny. Tedy pro vzdělávací, ale i volnočasové aktivity. Galerie nemá šanci se v současných omezených prostorech rozvíjet a především naplno fungovat. A konkrétní náplň a programy jsou v intenzivních přípravách, narozdíl od všech ostatních projektů.
Tanečky okolo výstavby galerie a vlastně kolem všech projektů s kulturním zaměřením potvrzují skeptické prognózy největších pesimistů. Těch, kteří v získání titulu Evropské hlavní město kultury 2015 vidí především další ostudu Plzně. Protože je to natolik provinční město, že na akci evropského rozměru prostě nemá. Zatím se zdá, že pesimistů bude přibývat.

Podoba budoucího divadla v Plzni
autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.