Výzva pro region

1. červen 2009
Publicistika

Důležitou roli hraje region v kandidatuře Plzně na Evropské hlavní město kultury 2015. Petra Kosová přemýšlí v následujícím komentáři o tom, v čem může být region pro Evropu zajímavý.

O regionu se v souvislosti s kandidaturou Plzně na prestižní titul mluví hodně. Zatím ale ne příliš konkrétně. Přitom jeho role v projektu je velmi důležitá. I kdyby Plzeň dokázala vymyslet sebeatraktivnější program, není tak velká, aby sama přilákala návštěvníky z Evropy na delší dobu.

Iniciativu by měl začít vyvíjet krajský úřad i jednotlivé regionální instituce, spolky a sdružení už teď. Evropské hlavní město kultury je totiž lákavý mezinárodní projekt, který by při dobré strategii dokázal na delší čas, než je doba jednoho roku, přilákat do regionu návštěvníky.

Plasy - klášter - knihovní sál

Kdo by mohl být ve hře? Například klášter v Plasích, kde by mělo vzniknout Centrum architektonického dědictví. Projekt je dílem pražského Národního technického muzea. Areál sám je stavebně velmi zajímavý.

Navíc samotný plaský klášter je součástí barokního "seriálu", vezmeme-li v úvahu i jeho zachované hospodářské dvory nebo bývalé probošství, dnes Muzeum a galerii Mariánská Týnice. Anebo se vůbec obrátit k baroku a zařadit do sítě i zámek v Manětíně. Další možnost je pochlubit se třeba rozsáhlými klášterními areály v již zmiňovaných Plasích, dále v Kladrubech a nezapomenout ani na zdevastovaný Chotěšov.

Když zalovíme mezi slavnými jmény, nesmíme pominout sv. Jana Nepomuckého, který je oblíbený minimálně ve střední Evropě, ale také v zemích Latinské Ameriky. Dále je tu zámek v Dolní Lukavici spojený s pobytem významného skladatele Franze Josepha Haydna a sám je architektonicky cenný. Šumava je zase neodlučně spojena se jmény Karel Klostermann a Josef Váchal, v obou případech je ovšem třeba na propagaci ještě pracovat. Velké rezervy a přitom velký potenciál je zatím skryt v destinaci Český les.

Joseph Haydn

Své mohou říci také obce sdružené v jednotlivých mikroregionech a vůbec každý zajímavý menší projekt, který ve výsledku napomůže žánrové různorodosti regionální nabídky.

I když Plzeň třeba titul Evropské hlavní město kultury roku 2015 nakonec nezíská, už samotná kandidatura je velkou výzvou a možností procitnutí z letargie. A také možností k nové spolupráci, k atraktivnějším nabídkám a k lepší propagaci. To platí nejen pro vztahy mezi jednotlivými institucemi, ale i pro vzájemné vazby s krajským městem.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.