Vzácné dokumenty by se mohly stát archivní kulturní památkou. Usiluje o to plzeňský archiv

10. duben 2017

Plzeňský městský archiv chce prohlásit své nejvzácnější dokumenty za archivní kulturní památky. Podle něj by se tak potvrdil jejich mimořádný význam pro dějiny, a to nejen pro dějiny regionální, ale i národní.

Plzeňský archiv již ve svých fondech jednu kulturní památku má, a to rukopis hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka z roku 1834. Nyní by k ní chtěl přidat dalších pět archiválií.

Jedná se o nejstarší plzeňské pečetidlo z doby kolem roku 1300 s listinou s prvním dochovaným otiskem tohoto pečetidla z roku 1307. Potom soubor čtyř zlatých bul vydaných pro město Plzeň mezi roky 1434 a 1627. Dále se jedná o soubor dvou erbovních privilegií vztahujících se k městskému znaku z let 1466 a 1578, nejstarší plzeňskou soudní knihu Liber judicii z let 1407 až 1411 a velmi vzácný Osecký žaltář z druhé poloviny 13. století. Latinský rukopis obsahuje 142 pergamenových listů s deseti celostránkovými iluminacemi ze života Kristova.

„Jsme přesvědčeni o tom, že tyto středověké a raně novověké památky si v každém případě tuto ochranu zaslouží. Jedná se především o prestižní označení, které zařazuje tyto dokumenty do kategorie těch nejlepších archivních dokumentů v celé České republiky,“ řekl Martin Baxa náměstek primátora pro kulturu.

Označení archiválií za památku pro ně znamená i poskytnutí maximální péče, což obnáší patřičnou ochranu a uložení. Rozhodnutí vydává archivní správa ministerstva vnitra.

Město navíc dlouhodobě plánuje stavbu nové budovy městského archivu. Zatím se připravuje projektová dokumentace.

autor: jik
Spustit audio