Z pohledu občana

8. duben 2010
Publicistika

Na začátku minulého měsíce rozčeřila hladinu veřejného mínění v malé obci Dalovice v sousedství Karlových Varů změna ve vedení radnice. Zastupitelstvo náhle a těsnou většinou odvolalo starostku Moniku Brabcovou. Události se věnuje Lubomír Stejskal.


K ukončení působení Moniky Brabcové na postu první ženy Dalovic stačily čtyři hlasy sedmičlenného zastupitelstva. Skutečnost, že v den jejího odvolání se sešlo zastupitelů šest, uvádíme pouze pro úplnost. Stejně jako fakt, že ona sama a poslední zbývající zastupitel se hlasování zdrželi. Jinými slovy: mezi kolegy ve vedení úřadu se nenašel nikdo, kdo by ji podpořil. Zdánlivě jasný případ, dalo by se říci. Koneckonců odvolaná starostka není první ani poslední, koho v komunální politice postihl podobný osud.

Ovšem tak jednoznačná její kauza zase není. První, co musí občana – voliče zajímat, jsou důvody, proč musela v čele radnice skončit. Z médií se dalovičtí dozvěděli, že Monika Brabcová nedodržovala zákon o obcích a nakládala nehospodárně se svěřenými penězi. Tak argumentovali ti, kdo její odvolání prosadili. Patří k nim oba místostarostové Gustav Hošťálek a Lukáš Kolovrátek. Ten druhý jmenovaný v regionálním tisku navíc uvedl, že měli rozdílný pohled na fungování obecního úřadu. Bývalá starostka na svoji obhajobu sdělila, že obec má za sebou několik kontrol z krajského úřadu a jednu z ministerstva vnitra. Výsledek: žádné pochybení zjištěno nebylo.

Úřad, razítko

Tak proč musela Monika Brabcová odejít? Právě tak se ptali občané, kteří se minulý čtvrtek v hojném počtu dostavili na dubnové jednání zastupitelstva. Na programu byla volba nového starosty. Na přítomné občany, kterým není osud obce lhostejný, čekalo dvojí překvapení. Jedno menší: uspokojivých odpovědí na své dotazy ohledně bývalé starostky se nedočkali. To ale není zase tak překvapivé. Názorové soupeření mezi voliči a jejich zvolenými zástupci končí až příliš často bez výsledku. A překvapení větší: prvního dubna starosta Dalovic zvolen nebyl. Nikdo ze zastupitelů neprojevil o funkci zájem. Dokonce ani ti, kdo odvolali Moniku Brabcovou kvůli tomu, že podle jejich názoru spravovala obec špatně. Sami však nenašli - věřme, že zatím - dost politické odvahy, aby ukázali, jak se má ta práce dělat jinak – a lépe. Není divu, že mnozí v Dalovicích se těší na podzimní komunální volby. Bude-li kandidovat odvolaná starostka, jak přislíbila, a také její protivnící ve vedení radnice, může hlas lidu mnohé napovědět. Třeba to, kdo se stane morálním vítězem dnešního sporu. Ten, kdo ve volbách získá větší důvěru dalovických občanů.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.